Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Локальні променеві ураження - опіки



В результаті контакту зі шкірою і слизовими оболонками радіоактивних речовин можливі місцеві ураження від γ - опромінення при дозах більше 8-25 Гр. Опіки очей супроводжуються повною короткочасною сліпотою. Через 1-3 доби з'являється первинна еритема і триває 4-20 діб. В період розпалу з'являється вторинна еритема, пухирі, крововиливи, некроз і виразки. На 3-му - 6-му тижні розвивається гангрена і сепсис. При заживанні виразок утворюються грубі рубці, що схильні до утворення трофічних виразок і некрозів. Найбільш чутлива до опромінень шкіра природних складок і шиї, та слизові оболонки. Радіоактивні аерозолі викликають відчуття сухості, металевий присмак у роті, катаральні явища, поколювання шкіри.

ХРОНІЧНА ПРОМЕНЕВА ХВОРОБА /ХПХ/

Клінічні прояви розвиваються у результаті багаторазового тривалого опромінення у малих дозах при досягненні сумарної поглинутої дози 0,4-0,5 Гр. Хвороба розвивається поступово і має 3 періоди: період формування хвороби; відновлюючий період; період ускладнень і наслідків. При ХПХ розвивається виражений астенічний синдром: швидка втомлюваність, млявість, порушен­ня сну, тупі головні болі, втрата апетиту, синці під очима і навколо рота. Слизова оболонка носоглотки і ясен кровоточива. Анемія може бути від легкої до виражених форм із зниженням гемоглобіну до 40-60 г/л. Чітко виражена вегето-судинна дистонія, пригнічена секреторна і моторна функції шлунку, схильність до закрепів. Кровотворення пригнічене, імунітет знижений. На шкірі легко з'являються крововиливи. Хворі схильні до кровотеч, часто хворіють простудними та інфекційними хворобами, опірність до токсичних речовин знижена. Страждають від хронічного герпесу і дисбактеріозу. В тяжких випадках розвиваються органічні зміни у органах і онкологічні хвороби.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 360 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...