Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Гостра серцева (серцева астма, набряк легень) і судинна (непритомність, колапс) недостатність



Гостра серцева недостатність - це не самостійна хвороба, а синдром, що безпосередньо загрожує життю хворого, потребує невідкладної допомоги, ускладнює перебіг різних захворювань серця. Найчастіше серцева астма буває при гіпертонічній хворобі, кардіосклерозі, інфаркті міокарда, мітральному та аортальному пороках серця.

Головною причиною серцевої астми вважають перевантаження, запалення, дистрофічні або рубцеві зміни в міокарді або невідповідність між притоком крові до легень і її відтоком. Внаслідок порушення обмінних процесів у міокарді зменшується його скорочувальна сила. Спостерігається набряк слизової оболонки бронхів, а також гостре порушення кровопостачання центральної нервової системи, що веде до подразнення дихального центру.

Клініка. Частіше напад починається вночі: хворий прокидається від відчуття нестачі повітря - задухи, що супроводжується страхом смерті. Хворі сидять у ліжку, спираючись об його спинку, опустивши ноги вниз. Шкіра бліда з ціанотичним відтінком, покрита краплями поту. Голова нахилена вперед, грудна клітина розширена, на шиї видно набухлі вени, міжреберні проміжки втягнуті. Дихання прискорене (30-40 разів за 1 хв), важке, особливо вдих, іноді хворому не вдається відмітити, що для нього важче - вдих чи видих. Напад може супроводжуватись кашлем, переважно вологим з виділенням рідкого у великій кількості харкотиння.

Поява пінистого, з домішками крові або рівномірно забарвленого в рожевий колір харкотиння, клекотливих хрипів, що чути на відстані, у сукупності з наростаючим погіршенням загального стану хворого свідчить про розви ток важкого ускладнення - набряку легень. Стан хворого вкрай важкий: обличчя синюшне, пульс ниткоподібний, артеріальний тиск низький, дихання поверхневе. Набряк легень є найчас­тішою причиною смерті хворого.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1018 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...