Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Патентно-правовий аспект



Пристрій є детермiнованою субстанцiєю: сукупнiсть пристроїв, що винайденi людьми, обмежена. Тому пристрої за умови їхньої новизни, винахiдницького рiвня та корисностi визнаються винаходами, а пристрій є об’єктом патентного права. За патентно-правовим визначенням («Правила складання і подання заявки на винахід та заявки на корисну модель»), пристрiй – це сукупність конструктивних елементiв, зв’язкiв мiж ними, взаємне їх розташування, форма елементiв та зв’язкiв мiж ними, їхнi параметри та характеристики, матерiал, середовище, якщо воно виконує функцiю елемента системи.

Крім способів та пристроїв, винаходами визнаються застосування пристроїв за iншим призначенням та речовини – за умови їхньої новизни, винахiдницького рiвня та корисностi.

Інформацiя про способи, пристрої та iншi винаходи зберiгаєть­ся у патентних бiблiотеках, де вони оформленi у виглядi описiв патентiв, реферативних журналiв та бюлетенiв винаходiв. Діюча мiжнародна класифiкацiя винаходiв, яка вiдображена у предметних, алфавiтних та iнших покажчиках, дозволяє швидко i достатньо ґрунтовно (найкраще – з залученням спецiалiстiв) одержати iнформацiю про винаходи в тiй чи iншiй галузi.


2.8. Система якості та система управління якістю

Законодавство України та система стандартів України, гармонізованих із системою стандартів ISO 9000, представляє виробництво або виробничий процес як систему якості та систему управління якістю.

Закон України “Про підтвердження відповідності” визначає, що:

- система якості – це сукупність взаємопов’язаних та взаємодіючих елементів організаційної структури, визначених механізмів відповідальності, повноважень та процедур організації, а також процесів та ресурсів, які забезпечують здійснення загального керівництва якістю та її відповідність встановленим вимогам;

- система управління якістю – це сукупністьорганівйоб’єктівуправління, що взаємодіють за допомогоюматеріально-технічнихйінформаційнихзасобівпідчас управлінняякістюпродукції, яка дозволяє встановлювати політику та цілі її досягнення.

Вищевказані системи мають такі складові:

- організаційна структура – це розподіл відповідальності, повноважень та відносин між працівниками;

- інфраструктура – це сукупність устаткування, обладнання та служб (цехи, ділянки, робочі місця), необхідних для функціонування організації;

- виробниче середовище – це сукупність умов, за яких виконується робота;

- ресурси – це працівники, інфраструктура, виробниче середовище, інформація, постачальники та партнери, природні та фінансові ресурси.

Процес як складову системи більш докладно розглянуто у п. 2.5.

Вимоги до системи управління якістю викладено у ДСТУ ISO 9001-2007.

Основні напрямки функціонування системи управління якістю представляють петлеюякості (рис. 2.2):

Вивчення (дослідження) ринку
Утилізація
Технічнезабезпечення і обслуговування
Розподіл
Продаж
Виробництво
Розробкапродукції
Планування процесів
Закупівлі

Рис. 2.2. Петля якості

Система якості та система управління якістю є основою системи менеджменту якості, яка (у свою чергу) є складовою загальної системи адміністративного управління підприємством (Administrative Management System). Структурнимиелементами виробництва є технології, операції, елементарні процеси. Наявність такої системи в організації забезпечує відповідність характеристик продукції вимогам замовника, що задовольняє потреби та очікування останнього, тобто сприяє підвищенню конкурентоспроможності продукції.


Розділ 3

ПРОДУКЦІЯ ТА СИРОВИНА

3.1. Поняття та класифікація продукції

Згідно з законодавчим визначенням продукція – це будь-якийвиріб (товар), роботачи послуга, щовиготовляються, виконуютьсячинадаються для задоволеннясуспільних потреб (Закон України “Про захист прав споживачів”).

З позицій системи стандартів ISO 9000:

Продукція – результат процесу(ДСТУ ISO 9000-2007. Система управління якістю. Основні положення та словник).

Система стандартів ISO 9000 поділяє всю продукцію, що виробляє людство, на 4 основні види:

- технічні засоби (наприклад, обладнання, верстати, інші засоби виробництва);

- перероблювані матеріали (наприклад, мастило, харчова продукція, одяг, інші предмети споживання);

- інтелектуальна продукція (наприклад, комп’ютерні програми, словники, вірші, твори);

- послуги (наприклад, перевезення).

Послуга з позицій ISO 9000 є результатом щонайменше одного виду діяльності, здійсненого у взаємодії між постачальником і замовником, і, здебільшого, нематеріальна.

Закон України “Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності” дає юридичне формулювання послуги: послуга – результат економічної діяльності, яка не створює товар, але продається та купується під час торговельних операцій.

Класифікація продукціїза галузями виробництва та її ідентифікація юридично здійснюється за класифікаторами:

- ДКПП (Державний класифікатор продукції та послуг – ДК 016-97) – продукція, що виробляється в Україні;

- УКТЗЕД (Український класифікатор товарів зовнішньоекономічної діяльності – ДК 017-98) – продукція щодо експорту та імпорту.

УКТЗЕД побудований на основі Гармонізованої системи опису й кодування товарів (ГС) та відповідно до Комбінованої тарифно-статистичної номенклатури Європейського Союзу. В основу утворення класифікаційних угруповань УКТЗЕД закладені ознаки товарів: походження, призначення, хімічний склад, вид товарів. При формуванні груп закладений принцип послідовності обробки товарів – від сировини, напівфабрикатів до готових виробів, який створює умови для застосування УКТЗЕД у митних тарифах. Під час формування товарних позицій і підпозицій у кожній групі часто застосовується окрема послідовність ознак. У всій сукупності можна виділити чотири основні ознаки: ступінь обробки, призначення, вид матеріалу, з якого виготовлений товар, значення товару у світовій торгівлі. Як і у вищевикладеному випадку, при формуванні категорій використовуються різні ознаки залежно від групи товарів. Частіше за все, це: найцінніший компонент, вид і місткість тари (пакування), марка (тип) товару, конструкція, розмір, потужність, місткість, цільове призначення. Віднесення класифікації безлічі товарів до окремого виду (пряжа, глобуси, діаманти тощо) або до угруповань товарів (машини й механізми, транспортні засоби тощо) здійснюється в такий спосіб: з угруповання товарів виділяється один або кілька видів продукції, що найбільше розповсюджена у світовій торгівлі, а для інших видів визначається загальне класифікаційне угруповання – "інші". "Інші" угруповання УКТЗЕД можуть бути на всіх рівнях класифікації, але основна їхня кількість знаходиться на останньому рівні.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 176 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...