Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вплив на людину забруднення навколишнього середовища



Всі перелічені документи мають дуже важливе значення, бо зниження техногенно-екологічних ризиків, захист населення і територій від надзвичайних ситуацій є зараз важливим завданням. Адже екологічний стан навколишнього середовища у світі зараз є досить небезпечним для людини через своє забруднення.

Більшість населення зараз проживає у містах. Сучасні великі міста – це центри зосередження багатогалузевої промисловості, розгалуженої транспортної мережі в густо населених житлових масивах. І надалі міста зростають за рахунок міграції сільського населення у міста. Це більше половини приросту. Незважаючи на переваги міського життя міське середовище є для людини штучним, відірваним від природного і шкідливо впливає на людину через забруднення атмосферного повітря, дефіцит сонячного проміння, води, через стресові фактори напруженого ритму життя, скупченість населення, недостатність зелених насаджень, шум. вібрації, електричні, магнітні, іонізаційні поля, нагромадження шкідливих виробничих та побутових відходів, соціальні проблеми, збільшення захворювань, зумовлених забрудненням.

Україна посідає одне з перших місць в Європі за кількістю промислового бруду. Додалася сюди ще й аварія планетарного масштабу у Чорнобилі, потужність якої у 300 разів перевищила потужність атомної бомби. скинутої на Хіросіму. Тому середня тривалість життя в Україні 66 років, тоді як в Японії, Швейцарії, Ісландії та США – 75-79 р. За показниками дитячої смертності Україна посідає одне з перших місць у світі, як і за показникам кількості онкологічних захворювань. З 1992 р. смертність в нашій державі перевищує народжуваність, поставлений під загрозу генний код нації. Все це є свідченням глобального характеру екологічної кризи сучасної України та й цивілізації загалом.

Основними забруднювачами навколишнього середовища є транспорт, енергетичні системи, промисловість; а також забруднюють атмосферу вібрація, шум, електромагнітне випромінювання, тютюновий дим, дим від спалювання сміття, побутова хімія.

На транспорт припадає 70% усіх токсичних викидів в атмосферу – оксиди вуглецю, вуглеводні, оксиди азоту, сажі та найбільш небезпечні сірчані і свинцеві сполуки, тисячі тон стертої гуми у вигляді пилу, випари бензину, яка має вміст свинцю. Все це знижує захисні властивості організму, люди хворіють на кон’юнктивіт, екзему, фарингіт, ларингіт; у водіїв і пасажирів змінюються показники розумових та фізичної працездатності. Через надмірне газове забруднення відбувається активніша конденсація вологи, що збільшує кількість опадів на 5-10%, знижується швидкість вітру і сонячна радіація, що перешкоджає самоочищенню атмосфери; при малій рухомості повітря виникають великі контрасти температур. Адже міста вдень поглинають тепло і віддають його вночі в атмосферу. Такі температурні перепади призводять до підвищеного забруднення атмосфери, виникнення туманів, смогів. Оксиди азоту подразнюють слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і призводять до бронхітів, а через них навіть до смерті внаслідок набряку легенів. Монооксид вуглецю спричиняє швидку втомлюваність, головний біль, порушення сну, ослаблення пам’яті, розлади серцево-судинної та дихальної систем; бензапірен призводить до раку легенів. Захворюваність на пневмонію, інфаркт, алергічні хвороби, бронхіальну астму – наслідок вдихання сполук свинцю.

Енергетичні системи забруднюють атмосферу продуктами згорання палива – кам’яного вугілля, нафтопродуктів, природного газу.

Людина за добу вживає 25 кг повітря. Навіть, якщо забруднення повітря невелике, загальна кількість забруднювачів, які потрапляють в організм людини з повітрям, може бути токсичною.

Забрудненим є повітря і в міських приміщеннях:

- забруднення від спалювання деревини, вугілля в камінах;

- н вентильовані гази від газових плит та водонагрівачів;

- аерозолі;

- освіжувачі повітря;

- розпилювачі від комах;

- очисники, які містять хлор або аміак, лакові та воскові покриття підлоги;

- дим від цигарок. Слід сказати, що тютюновий дим вкрай небезпечний фактор, що впливає на здоров’я людини. Курець вдихає повітря, рівень забруднення якого у 384 тис. разів перевищує всі ГДК. Куріння в абсолютно чистій атмосфері завдає такої ж шкоди, як перебування в місцях, де забруднення в тисячі разів перевищує допустиме. За оцінками медиків, вдихати тютюновий дим у 4 рази шкідливіше, ніж гази безпосередньо з вихлопної труби автомобіля. Протягом останніх десятиліть тютюн став набагато токсичнішим, ніж був, наприклад, у 19 столітті, бо тютюновий лист активно поглинає з повітря шкідливі домішки, кількість яких постійно зростає. До складу тютюну входить близько 12900 компонентів, тому курці щороку додають у повітря понад 550 тис. т чадного газу, 384 т аміаку (як кілька тваринницьких ферм), 108 тис. т нікотину, 720 т синильної кислоти та інші компоненти тютюнового диму. Під час вирощування тютюн поглинає з ґрунту радіонукліди, тому курець отримує ще й радіоактивне забруднення. Тютюн спричиняє 4000 смертей щодня. «Тютюнова епідемія» стане причиною смерті 250 млн. сучасних дітей і підлітків. Куріння шкодить не тільки курцям (активним і пасивним –тим, що перебувають поруч, часто це діти), а й наступним поколінням. Підраховано, що пересічний курець, який став курити з 17 років і досяг 71 віку, викурив за життя 311 688 цигарок і вкоротив своє існування на 6,5 років. Щорічно на Землі від хвороб, пов’язаних з курінням, помирає 1,5 млн. людей. Тільки в США., де на початку 90-х років курило близько 29% дорослого населення, від хвороб, викликаних цією. шкідливою звичкою, вмирало 390 тис. осіб щороку, а затрати на лікуванні при захворюваннях, пов’язаних з куріння, в сумі із збитками від спричинених ними простоїв виробництва становили від 50 до 100 млрд. доларів на рік Тому нині багато фірм перестали брати на роботу курців.

У людини внаслідок викурювання 1 сигарети звужується поде зору, на 20% знижується зорове сприйняття показів приладів і колірне сприйняття, на 25% зменшується швидкість рухових операцій, послаблюється слух, розвивається втома. Курці на 14% частіше порушують правила дорожнього руху і куріння стає причиною 1-2% автомобільних аварій (хоча це, напевно занижені цифри).

Куріння призводить до раку легенів, горла, стравоходу та сечового міхура, звужуються кровоносні судини, бо кожна викурена сигарета викликає спазм сотень тисяч судин, виключаючи їх з кровообігу, і це у 8 із 10 випадків призводить до імпотенції.

Поширенню куріння серед молоді сприяє яскрава зарубіжна реклама. А в розвинених зарубіжних країнах таку рекламу вже давно заборонено, на Заході курити стало немодно. На курців там дивляться, як на тупих, неосвічених людей.

Жінка курець крім хвороб своїх і хвороб дітей має неестетичний вигляд А.П. Чехов сказав: «Поцілувати дівчину, яка курить – це все одно, що поцілувати попільницю».

Забруднюють повітря в міських приміщеннях ще й такі чинники:

- олійні фарби і розчинники, килимовий клей, меблевий лак – бензол,, толуол;

- неприбрані рештки, які вчасно не видалені з кухонної мийки;

- електромагнітне випромінювання (радіоапаратура, телевізори, холодильники).

Як захист від забруднення приміщень можна використати такі:

- домашні рослини;

- оцет замість освіжувачів повітря налити в тарілку і поставити ні 1-2 год. в кімнаті; в холодильнику, а в туалеті – відкриту коробочку з харчовою содою; внести в кімнату ялинову або соснову гілку;

- замість хімічних миючих засобів використовувати харчову соду або буру;

- регулярне вологе прибирання і провітрювання;

- обладнання кухні витяжною шафою;

- пляшки з миючими та іншими хімічними засобами тримати постійно закритими;

- ретельно прибирати рештки з мийки;

- електронний годинник не повинен стояти в узголів’ї у спальні;

- у спальні шкідливо встановлювати комп’ютер, «базу» для радіотелефону, телевізор, відеомагнітофон, залишати на ніч на зарядку мобільний;

- вимикати з електромережі телевізор, відеомагнітофон на ніч;

- розетки мають бути розташовані не менше 1 м від узголів’я;

- не спати головою до кута кімнати (накопичення електромагнітної енергії);

- періодично звертатись до майстра для контролю потужності мікрохвильових печей.

Постійне джерело електромагнітного випромінювання (наприклад, холодильник) може призвести до збільшення або зменшення нормальної частоти роботи людського організму (головний біль, порушення сну, перевтома, млявість). Та найбільше опромінюється людина під час сну, особливо дитина.

Питна вода в містах має шкідливий вплив на здоров’я і викликає багато захворювань. В ідомо. що близько 100 хвороб «дарує» нам вода через недостатню ефективність існуючої технології очистки. У міських водопроводах вода очищається хлором. Усунути присмак міді та хлору і інших шкідливих домішок, запобігти появі осаду, пом’якшити питну воду можна за допомогою індивідуальних очисних фільтрів. Але лише якісні фільтри можуть очистити воду на 99% від хлору, хлорорганічних сполук. Можна відстоювати воду в скляних посудинах, а також використовувати срібні кульки. Але срібло є металом, тому довго вживати таку воду не рекомендується, вона є лікувальною при вживанні деякий проміжок часу.

Забруднює навколишнє середовище і шум. Він більш шкідливий, ніж хімічне забруднення, знижує продуктивність праці на 15-20%, підвищує ріст захворюваності (серцево-судинна система, ішемічна хвороба серця, гострота слуху втрачається в 30 років – головний біль, нудота, дратівливість), скорочує життя на 8-12 років. При дії шуму в 100 децибел швидко гинуть квіти, рослини виживають 10 днів. Дерева в містах живуть менше, ніж в селах.

Захист:

- озеленення, дерева, посаджені близько одне від одного,оточені густими кущами, знижують рівень шуму;

- в квартирі відрегулюйте гучність дзвоника вхідних дверей та телефону;

- змажте машинним маслом двері, щоб не скрипіли; прибийте до косяка смужку тонкої гуми або приклейте спеціальний ущільнювач, щоб не грюкали;

- гіпсокартонними плитами ізолюйте стіни;

- не вмикайте на кухні телевізор, коли там працює витяжка або кран;

- щільніше причиняйте двері в свої кімнати, не вмикайте на повну потужність телевізор, магнітофон.

Вібрація також має шкідливий вплив. Вібрацію спричиняють рейковий, залізничний, автомобільний транспорт; будівельна техніка, промислові установки.

Поблизу залізниці коливання ґрунту перевищує землетрус силою 6-7 балів. Від джерела вібрація розповсюджується до 100 м, в метро – на 50-70 м.

Вібрація впливає на центральну нервову систему, шлунково-кишковий тракт, вестибулярний апарат, викликає запаморочення, оніміння кінцівок, захворювання суглобів. Тривалий вплив вібрації викликає професійне захворювання – вібраційну хворобу.

Зниження шуму і вібрації на організм людини досягається такими способами:

- зменшенням шуму і вібрації у джерелах їх утворення;

- ізоляцією джерел шуму і вібрації засобами звуко- і віброізоляції;

- звуко- і вібропоглинанням;

- архітектурно-планувальними рішеннями, що передбачають раціональне розміщення технологічного устаткування, машин і механізмів;

- акустичним опрацюванням помешкання, застосуванням засобів індивідуального захисту.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 557 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...