Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Забруднення харчових продуктів нітратами та нітрозоамінами



Нітрати (солі азотної кислоти) – це основне джерело азоту, головного будівельного матеріалу рослини. Наприклад, солі азотної кислоти – це нітрат натрію, калію, амонію та кальцію. При достатній його кількості відбувається швидке зростання всіх частин «тіла» рослин. Насправді нітрати – природна речовини – природна речовина, яка накопичується в ґрунті. Його природним джерелом є органіка (перегній, гумус, живі й неживі організми). Збіднення ґрунтів призвело до необхідності штучного збагачення нітратами,тобто внесення в грунт азотистих добрив.

Щороку в ґрунти вносяться десятки мільйонів тонн добрив. Мінеральні добрива належать до основних забруднювачів довкілля. Сьогодні промисловість випускає кілька сотень найменувань азотних, фосфатних, калійних і комбінованих добрив. У міру зростання тієї або іншої рослини нітрати споживаються і витрачаються,проте значна їх частина залишається невикористаною. Рослини засвоюють лише близько 40% цієї маси, решта потрапляє у водойми й забруднює їх. Питна вода, забруднена мінеральними добривами (насамперед азотними), стала звичайним явищем у багатьох регіонах світу. Крім того, через надмірні концентрації добрив у ґрунті вони також у надмірних кількостях нагромаджуються в рослинах і потрапляють до нашого столу. У підсумку, подаючи до столу ранній огірочок або редиску, ми ризикуємо «доїсти» надлишок добрив.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 254 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...