Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до улаштування та обладнання їдальні військової частини



Харчування особового складу організовується в їдальнях військових частин, які розміщуються у спеціальних будівлях, збудованих або реконструйованих за типовими проектами.

Територія, яка прилягає безпосередньо до їдальні, оточена зеленими насадженнями (фруктові і декоративні дерева та кущі). Вхід у солдатську та курсантську їдальні передбачається з боку плацу. Перед входом обладнується пішохідна доріжка з асфальтованим або бетонованим покриттям шириною не менше 3500 мм.

З другого боку їдальні для підвезення продуктів, а також вивезення харчових відходів обладнуються під’їздні дороги з твердим покриттям. Біля входу у приміщення для миття столового посуду також повинна бути асфальтована площадка.

При вході до їдальні встановлюються решітки на всю ширину для очищення взуття.

Вхідні двері в їдальню обладнують широкі, двостулкові, які забезпечують вільний вхід і вихід особового складу. Праворуч від головного входу, на зовнішній стіні будівлі на видному місці розташовують вивіску “ Солдатська їдальня ” (“ Курсантська їдальня ” та ін.), а ліворуч - вивіску “ Розпорядок роботи їдальні ”. Вивіски розташовують так, щоб верхній край вивіски був продовженням верхнього краю дверного прорізу.

Приміщення їдальні повинно бути світлим, з достатньою площею для розміщення технологічного і холодильного устаткування.

У залежності від призначення, приміщення їдальні розподіляються на виробничі, допоміжні, побутові, технічні і зал для приймання їжі.

Стіни м’ясного, гарячого і овочевого цехів, приміщень для миття посуду, санітарних вузлів облицьовують глазурованою плиткою до стелі, а стіни інших приміщень - за нормами, на висоту не менше ніж 1,6 м.

Для забезпечення рівної поверхні на підлозі у гарячому цеху, уздовж технологічних ліній розміщуються стічні лотки, які зверху покриваються решітками (гратками) нарівні з підлогою. Дно лотків робиться з нахилом до трапів.

Їдальня повинна бути забезпечена холодною і гарячою водою, каналізацією, центральним опаленням і притоко-витяжною вентиляцією.

Підведення холодної і гарячої води передбачається від центрального водопостачання до миючих ванн, умивальників, казанів для варіння їжі, посудомийних машин, душу.

Холодна вода, крім того, повинна бути підведена до кип’ятильників і картоплечисток, сатуратурів і в туалети.

Ванни для миття приєднуються до системи каналізації з розривом струменя води не менше 20 мм від поверхні приймальної лійки.

Не дозволяється зливати воду із ванн на підлогу. Опалення приміщень їдальні повинно бути регульованим і безперервним протягом доби. Система витяжної вентиляції влаштовується окремо для гарячого цеху, приміщень для миття інвентарю, посуду, обіднього залу та інших приміщень.

При розрахунку повітрообміну в обідній залі планується перевищення притоку над витяжкою, а в гарячому цеху і приміщеннях для миття витяжка повинна бути більшою від притоку.

В основу планування приміщень їдальні беруть принцип потоковості виробництва і послідовності технологічного процесу обробки продуктів і приготування їжі.

Виробничі приміщення повинні бути взаємопов’язані, що забезпечує правильну організацію роботи і скорочує шляхи проходження продуктів при обробці. Не допускаються зустрічні потоки сирих і варених продуктів, брудного і чистого посуду, готової їжі і брудного посуду. Розміщення технологічного і холодильного устаткування проводиться таким чином, щоб суворо забезпечувалась потоковість продуктів при їх обробці.

При монтажі технологічного устаткування враховуються вимоги щодо техніки безпеки.

Відстань між лініями теплового і немеханічного устаткування передбачається від 1,1 м до 1,4 м, а від стін до казанів для варіння їжі (центру казана) - не менше 0,9-1 м, між рядами казанів - 1,4-1,6 м.

Вільна зона біля електроказанів і жарочної шафи повинна бути 1,25 м, плити - 0,75 м, а біля виробничих столів, ванн для миття і немеханічних агрегатів - 0,65 м.

Біля механічного, холодильного і немеханічного устаткування (обладнання) вивішуються таблички з його назвами і призначенням. А біля кожного агрегату (устаткування) вивішуються інструкції щодо експлуатації та техніки безпеки. Все механічне обладнання повинне бути закріплене за відповідальними особами їдальні.

На робочих місцях повинні бути вивішені плакати у рамках, на яких зображені обробка продуктів, улаштування устаткування (будова машин), технології приготування їжі та ін. Рамки повинні бути одного кольору і розміру.

Призначення та обладнання основних приміщень їдальні військової частини

Для нормальної діяльності кожна типова солдатська їдальня повинна мати такий приблизний перелік приміщень (табл. 3):

Таблиця 3

Приблизний перелік та площі основних приміщень їдальні військової частини

№ п/п Приміщення Площа приміщень у їдальнях, м2
150/ 3001 250/ 500 350/ 700 500/ 1000 750/ 1500 1000/ 2000
Виробничі приміщення.
1. Овочевий цех 243          
2. М’ясний цех            
3. Рибний цех -          
4. Гарячий цех            
5. Холодний цех            
6. Приміщення для охолоджування солодких страв -          
7. Приміщення для борошняних виробів - -        
8. Приміщення для нарізання хліба            
9. Охолоджувальна камера для продуктів -          
10. Приміщення для миття столового посуду            
11. Приміщення для миття кухонного посуду            
Допоміжні та побутові приміщення
12. Охолоджувальна камера для відходів            
13. Приміщення для сухих продуктів            
14. Приміщення для інвентаря, посуду та білизни            
  Приміщення для ремонту устаткування, посуду та меблів            
16. Кімната відпочинку кухарів            
17. Кімната добового наряду (з гардеробом)            
18. Клас для підготовки кухарів2 - -        
19. Кімната начальника їдальні            
20. Гардероб для обслуговуючого персоналу їдальні, душ і туалет3            
21. Вестибюль з гардеробом і умивальником            

Примітка:

1.У чисельнику - кількість посадочних місць у їдальні, в знаменнику - кількість приготовлених обідів.

2.У нетипових їдальнях з обмеженою кількістю приміщень допускається сполучення м’ясного та рибного цехів, кімнати відпочинку кухарів та класу для підготовки кухарів.

3.Із розрахунку однієї сітки – душа на 15 осіб, один унітаз і писуар на 30 осіб, умивальник у шлюзі.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 4885 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...