Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Колективізація і голод 1933р в Україні



Лахіта Тетяна, Наумчук Аліна, 2 ал 11, 2010

28 листопада 2006 р. Верховна Рада України ухвалила закон про Голодомор 1932-1933рр. цим документом голодомор в Україні визнано геноцидом українського народу. Справжньою катастрофою для українського народу став голод 1932-1933рр. у результаті якого вимерли цілі регіони. На думку дослідників, в той період в Україні вмерло від голоду 7-10 млн. осіб.

Сталінський «великий стрибок» дорого коштував Україні. Якщо протягом січня – листопада 1930 р. селянський сектор України дав державі 400млн. пудів хліба то за відповідний період 1931 р.-380млн. з червня по жовтень 1932р. -132млн. пудів.

Реальністю сталінської революції став голод в українському селі. Люди вмирали родинами, селами. Також були зафіксовані страшні випадки людожерства й трупоїдства. Батьки прагнули рятувати дітей від голодної смерті, везли їх у міста і там кидали в установах, лікарнях, на вулицях.

7 серпня 1932 з’явилася постанова «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперативів та про зміцнення суспільної власності», відома під назвою «Закон про п’ять колосків». Розкрадання майна колгоспів каралося розстрілом, за «пом’якшуючих обставин» - позбавленням волі на строк не менше 10 років.

Восени 1932 р. в Україну прибула надзвичайна комісія на чолі з В.Молотовим, яка перевела республіку на надзвичайний стан. Комісія В. Молотова, підкоривши в собі партійне і державне керівництво республіки, узяла на себе надзвичайну ініціативу – вилучити хліб за всяку ціну, репресії були узаконені державоюяк «один з потужних засобів подолання класового спротиву хлібозаготівлі».

У січні 1933р. масовий голод набув нечуваних масштабів. Кремлівський диктатор ставився до голодомору як не реального явища.

У зв’язку з тим, що Радянський Союз не визнавав факту голоду, міжнародна допомога йому не надавалась.

Насильницька колективізація, розкуркулення, Голодомор є найтяжчим злочином комуністичної влади. Жоден поневолювач протягом тисячолітньої історії українського народу – ні польські пани, ні турецькі і татарські людолови, ні російські дворяни не наважувались морити мільйони людей голодом. Історія нашого народу не знає інших голодоморів крім тих що влаштували більшовики. Не знає вона з часів пізнього палеоліту і випадків каннібалізму. Мусимо пам´ятати це аби не дати себе ошукати знову.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 308 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...