Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 12: Правове виховання військовослужбовців. Організація правової пропаганди



Учбові питання: 1. Профілактика правопорушень. 2. Правове виховання, завдання, суб’єкти і об’єкти, форми правового виховання. 3. Правова пропаганда.

Правопорушення – протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність. (ст.9 Кодексу України про Адміністративні правопорушення)

Попередження – система заходів адміністративного примусу, спрямованих на недопущення здійснення наміру конкретної особи до початку зазіхання на вчинення правопорушень.

Недопущення – система заходів адміністративного примусу, спрямованих на перешкоджання здійснення злочинного наміру конкретною особою на стадії готування.

Припинення – заходи, спрямовані на зупинення протиправної діяльності, яка в же почалася, з метою відвернення наставання суспільно небезпечних наслідків.

Профілактика правопорушень – обов’язкова діяльність органів державної влади, місцевого самоврядування підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності, у тому числі громадських організацій, спрямована на виявлення та усунення причин і умов, які сприяють учиненню правопорушень, а також виявлення осіб, схильних до вчинення правопорушень, та застосування заходів до їх виправлення.


Загальна профілактика – заходи, спрямовані на виявлення причин і умов, що сприяють учиненню правопорушень на всій території України, у її окремому регіоні, галузі господарства, стосовно частини населення чи групи осіб, а також на підприємстві, в установі чи організації незалежно від форм власності.

Індивідуальна профілактика правопорушень – система спеціальних заходів щодо конкретних осіб, які не скоїли протиправних діянь, але знаходяться в несприятливих умовах і під їх впливом можуть учиняти такі дії, ведуть анти суспільний спосіб життя, скоюють правопорушення, характеризуються формуванням умислу і мотиву на вчинення правопорушень, підготовкою конкретного правопорушення, учинили замах на злочин але не довели його до кінця, скоїли злочині і можуть учинити рецидив.

Принципи здійснення профілактики правопорушень:

- законність;
- спільність (участь усіх органів, а не тільки правоохоронних); гуманізм;
- віддання переваги методам переконання; - гласність;
- недопущення розголошення особистих даних людини; - індивідуалізація та диференціація форм і методів профілактики;
- об’єктивність; - системність;
- обов’язковість; - верховенство права.

Правове виховання особового складу – процес цілеспрямованого, систематичного впливу на свідомість військовослужбовців та працівників Збройних Сил України.

Мета правового виховання:

- досягнення високого рівня знань, вмінь та навичок у військовослужбовців;

- суворе і точне дотримання військовослужбовцями Конституції України, законів, Статутів, вимог інших нормативно-правових актів, військової присяги;

- свідоме дотримання вимог законів у повсякденному житті.

Завданнями правового виховання у ЗС України є:

¨ вивчення і пропаганда Конституції і законів України, вимог статутів ЗС України та інших нормативно-правових актів;

¨ поширення інформації про нормативно-правові акти Міністра оборони України, начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України, які висвітлюють питання законності та правопорядку, реформування та розвитку ЗС України;

¨ надання військовослужбовцям та працівникам ЗС України необхідних правових знань через систему правової та гуманітарної підготовки; поширення позитивного досвіду щодо запобігання правопорушень та підтримання статутного порядку;

¨ формування правової свідомості, переконань щодо необхідності дотримання вимог Конституції, законів України, Військової присяги, статутів ЗС України, виконання наказів командирів (начальників);

¨ підтримання у військових колективах законності, статутного порядку та військової дисципліни, вивчення причин і умов, які сприяли вчиненню правопорушень, вжиття необхідних заходів щодо їх усунення та попередження;

¨ формування у військовослужбовців та працівників ЗС України потреби щодо правомірної поведінки у службі та побуті;

¨ створення сприятливої морально-психологічної атмосфери у військах (силах) та трудових колективах.

Формами правового виховання є:

Ñ правова підготовка;

Ñ правова пропаганда;

Ñ правова (юридична) загальна освіта;

Ñ правова практика;

Ñ правомірна соціально-активна діяльність чи поведінка.

Ñ самовиховання.

Правова підготовка особового складу ЗС України здійснюється в загальній системі підготовки особового складу:

Особи офіцерського складу, прапорщики (мічмани), сержанти (старшини) в рамках функціонування єдиної системи тестово-рейтингового контролю один раз на рік у період підсумкової перевірки військ (сил) за навчальний рік проходять тестування, в ході якого комплексно визначаються якісні показники професійних знань за відповідними спеціальностями, рівень правової обізнаності, світогляду та морально-психологічні якості опитуваних.

Форми правової підготовки:

Þ для офіцерського складу – самостійна підготовка і планові заняття, а також заняття на курсах та зборах підготовки (перепідготовки);

Þ для рядового, сержантського і старшинського складу – у системі гуманітарної підготовки та за програмою вивчення статутів Збройних Сил України (наказ МО від 24.02.2006 № 117);

Наказом Міністра затверджено перелік нормативно-правових актів, обов’язкових для вивчення особовим складом.

Правова пропаганда – поширення певних правових ідей, вимог законодавства, з метою їх втілення в суспільну свідомість, формування світогляду.

Зміст правової пропаганди визначається завданнями, які стоять перед нею, а саме:

□ поширення сучасних ідей і знань про право;

□ правова інформація;

□ пропаганда філософської української думки про державу і право;

□ інформування про вимоги Президента та Уряду України щодо зміцнення законності та правопорядку;

роз’яснення законодавства України з військових питань;

□ роз’яснення причин правопорушень та умов, які сприяють їх здійсненню;

□ розповсюдження позитивного досвіду роботи з попередження правопорушень.

Правова пропаганда організується і проводиться враховуючи стан військової дисципліни та законності, завдання, які вирішує військова частина, запити та інтереси особового складу.

Найефективніші форми, засоби правової пропаганди:

Організація та форми правової пропаганди та правового виховання

Правове виховання організується та проводиться у військах згідно Директиви Міністра оборони України №Д-4 від 26.01.1994 «Про організацію і завдання правового виховання в ЗС України».

Організація правового виховання та безпосереднє керівництво цим процесом у військових частинах, установах, військово-навчальних закладах та на підприємствах Міністерства оборони України покладається на командирів (начальників), їх заступників з виховної роботи та соціально-психологічної роботи при безпосередній участі підрозділів юридичної служби.

Центром роботи по правовому вихованню, як і всього виховного процесу, яка проводиться з особовим складом є РОТА та БАТАРЕЯ.

У правовій пропаганді, як і у правовому виховання у цілому, використовуються форми і методи, найбільш придатні у конкретних умовах.

Під ними розуміються основні команди, шляхи передачі правової інформації, доведення її до свідомості військовослужбовців.

Роль правового виховання проявляється у формуванні свідомого відношення до виконання конституційного обов’язку по захисту Батьківщини.

Разом із заходами політичного, конституційного, військового виховання у поєднанні з заходами організаційного характеру правове виховання має ефективний вплив на стан військової дисципліни.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3515 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...