Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Навчальна мета. 1.1. Ознайомитися з основними принципами організації та проведення медичного обслуговування працівників виробничих



1.1. Ознайомитися з основними принципами організації та проведення медичного обслуговування працівників виробничих, будівельних, транспортних підприємств і організацій та законодавчою документацією, що регламентує роботу медичних підрозділів підприємств.

1.2. Оволодіти основами ведення облікової та звітної документації медичних підрозділів.

2. Вихідні знання та вміння

2.1. Знати:

2.1.1. Основи законодавства про охорону праці в Україні.

2.1.2. Організаційно-штатні структури медичних підрозділів виробничих підприємств, їх залежність від кількості працівників підприємства і ступеню шкідливості та небезпечності виробництва.

2.1.3. Основні завдання медичних підрозділів підприємств та лікувально-профілактичних закладів по наданню працюючим першої, невідкладної, кваліфікованої, спеціалізованої медичної допомоги, їх диспансерному обслуговуванню, експертизі працездатності, оздоровчих заходів.

2.1.4. Основи медичного (санітарного) нагляду за умовами праці на підприємстві, дотриманням санітарних норм і правил, профілактики професійних захворювань та отруєнь.

2.2. Вміти:

2.2.1. Користуватися нормативними та законодавчими документами при проведенні санітарного нагляду за умовами праці, періодичних медичних оглядів працівників, експертизі їх стану здоров’я, інвалідності, при проведенні профілактичних, оздоровчих заходів.

2.2.2. Складати плани оздоровчих заходів та медичного обслуговування працівників, вести облікову і звітну документацію.

3. Питання для самопідготовки

3.1. Основні принципи організації медичного обслуговування працівників промислових, будівельних, транспортних підприємств і організацій.

3.2. Форми організації медичного обслуговування працівників підприємств

у залежності від їх кількості, від особливостей виробництва та виробничих шкідливостей.

3.3. Медико-санітарна частина (МСЧ) підприємств, обґрунтування її організації згідно «Положення про МСЧ».

3.4. Положення про лікаря дільничного терапевта цехової лікарської дільниці.

3.5. Інструкція про фельдшерський (сестринський) пункт охорони здоров’я (медичний пункт).

3.6. Організаційно-штатна структура МСЧ у залежності від кількості працівників підприємства, шкідливості та небезпечності виробництва.

3.7. Нові форми медичного обслуговування працівників підприємств в умовах ринкової економіки. Об’єднані МСЧ.

3.8. Особливості медичного обслуговування працівників малих підприємств.

3.9. Основні завдання та форми роботи МСЧ, лікарських, фельдшерських медичних пунктів, регіональних медичних закладів по медичному обслуговуванню виробничих підприємств.

3.10. Обов’язкові запобіжні та періодичні огляди робітників, організація їх проведення, оформлення облікової та звітної документації.

3.11. Організація і форми роботи лікарсько-соціальних експертних комісій (ЛСЕК), лікарсько-контрольних комісій (ЛКК), лікарсько-трудових експертних комісій (ЛТЕК).

3.12. Техніка безпеки, виробнича санітарія, санітарна освіта робітників як засоби профілактики професійних захворювань і отруєнь.

4. Завдання (задачі) для самопідготовки

4.1. Монтажник радіорелійних ліній, 28 років, виконував ремонтні та налагоджувальні роботи в зоні дії радіовипромінювання дециметрового діапазону. Через 5 днів від початку робіт відчув різь в очах, сльозотечу, зниження гостроти зору, загальну слабкість, головний біль пульсуючого характеру, серцебиття, пітливість, нудоти, зниження апетиту, які продовжували наростати і змусили його звернутися до лікаря.

Об’єктивно: підвищені сухожильні рефлекси, тремор повік та кистей рук, стійкий яскраво-червоний дермографізм, гіпергідроз долоней і підошв. Кров’яний тиск - 150/90 мм рт. ст., пульс – 80 уд/хвилину, ритмічний.

Поставте діагноз, визначте причини розвитку захворювання; перерахуйте практичні заходи щодо покращення умов праці монтажника.

4.2. При заміні балону з хлором в хлораторній водопровідної станції у повітря робочої зони вийшла певна кількість хлору, внаслідок чого у робітника-хлораторника з’явилося стиснення та тупий біль в грудній клітці, сильний сухий кашель, перхота у горлі, охриплість голосу, нежить, сльозотеча та різь в очах.

При об’єктивному обстеженні робітника лікарем спостерігались: ціаноз губ,

ін’єкція склери, гіперемія горла. Частота дихання – 25 за 1 хвилину. При аускультації чутно розсіяні дзижчаті та свистячі сухі та поодинокі вологі дрібно- та середньо-пухирні хрипи з обох сторін, перкуторно - коробчатий звук. На протязі трьох днів, вечорами відмічалась субфібрильна температура (37,2–37,80С). Аналіз крові: ШОЕ – 5 мм/год.; незначний лейкоцитоз (8,9 × 109 в 1 л), який через декілька днів нормалізувався (4,9×109 в 1 л), з’явилася незначна еозинофілія (6 %). В харкотинні у помірній кількості визначились лейкоцити, еритроцити та кристали гематоїдину.

Поставте діагноз. Запропонуйте ваші заходи щодо потерпілого та поліпшення умов праці в хлораторній.

5 Структура та зміст заняття

Заняття семінарське. Після перевірки підготовки студентів до заняття (опитування чи програмований або комп’ютерний контроль) шляхом опитування студентів і роз’яснень викладача вивчаються теоретичні питання до теми, законодавчі документи по організації медичного обслуговування працівників виробничих підприємств, розглядаються задачі лікарів МСЧ, медичних пунктів по наданню лікувальної допомоги захворілим працівникам, профілактичних заходах на підприємстві, лікарській експертизі, оздоровчих заходах тощо.

Після цього студенти знайомляться з формами облікової та звітної документації, підготовленими кафедрою, занотовують основні з них у протокольний зошит.

Примітка. Якщо є можливість, таке заняття доцільно проводити на базі діючої МСЧ чи медичного пункту підприємства.

6. Література

6.1. Основна:

6.1.1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. Підручник. – 2 видання: К.: Здоров’я. 2004. С.493 –511.

6.1.2. Габович Р.Д., Познанський С.С., Шахбазян Г.Х. Гигиена.- К.: Вища школа, 1983. –С. 228-231.

6.1.3. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять. / І.І.Даценко, О.Б.Денисюк, С.Л.Долошицький та ін. / За ред. І.І.Даценко. – 2 видання: Львів, “Світ”, 2001,.- С. 319-332.

6.1.4. Матеріали лекції до теми.

6.2. Додаткова:

6.2.1. Гігієна праці. /За ред. А.М.Шевченка.- К: «Інфотекс», 2000. – С. 421-461.

6.2.2. Руководство к практическим занятиям по гигиене труда. /Под ред. А.М.Шевченко.- К.: Вища школа, 1986.- С. 192-215.

6.2.3. Гігієна праці. Методи досліджень та санепіднагляд. /За ред. А.М. Шевченка, О.П. Яворовського. – Вінниця, Нова книга, 2005, - С. 278-302.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 327 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...