Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Запас мінливості логістичної системи



Серед основних продуктових характеристик, що впливають на логістичні витрати і процес ухвалення логістичних рішень у виробництві і збуті, необхідно вказати на ціну, торговий асортимент і номенклатуру, габаритні розміри упаковки, вагу, схильність пошкодженню. Часто логістичні витрати аналізують по параметру щільності, визначуваної відношенням ваги готової продукції в торговій упаковці до об’єму упаковки. В основному щільність товару впливає на транспортні витрати і витрати на зберігання готової продукції в складській мережі. Товари, що мають високу щільність, вимагають, як правило, менших витрат на транспортування і зберігання, оскільки забезпечують раціональніше використання вантажопідйомності (вантажомісткості) транспортних засобів і можливостей складських площ (рис. 2.2а). Тарифи за послуги з транспортування і вантажопереробки обернено пропорційні щільності готової продукції, тому багато фірм підвищують компактність (щільність) готової продукції в період транспортування і зберігання (наприклад, меблеві фабрики доставляють меблі в магазини в розібраному вигляді).

Ще однією продуктовою характеристикою, що впливає на логістичні витрати, є відношення “ціна/вага” (“ціна/маса”) [2, 3]. Продукція з низьким рівнем відношення ціни до ваги, така, наприклад, як сировинні напівфабрикати, матиме порівняно невеликі витрати на зберігання, але високі транспортні витрати у відсотках від ціни продажів. Це пояснюється тим, що головним чинником, що впливає на витрати зберігання, є ціна товару. В той же час транспортні витрати залежать в основному від ваги вантажу, що перевозиться, і будуть більшими, чим меншим відношення ціни до ваги (рис. 2.2б). Тому для фірм, що випускають продукцію з високим значенням цього показника (дорога відео- і аудіотехніка, ювелірні вироби, музичні інструменти тощо), логістичний менеджмент полягає в мінімізації запасів готової продукції в розподільній мережі, а для фірм, продукція яких має низьке співвідношення “ціна/вага”, він зводиться до роботи за пільговими транспортними тарифами. Велике значення для логістичного менеджменту має властивість взаємозамінності продуктів. Фірми витрачають величезні засоби на рекламу товарів-замінників, що характеризуються навіть незначними змінами параметрів базовій моделі, щоб сформувати у потенційних покупців відчуття неповторності свого товару.

В більшості випадків логістичний менеджер не може вплинути на властивість взаємозамінності. Проте він може забезпечити такий сервіс і рівень доступності товару в дистриб’юції, що покупець не думатиме про вибір товару-замінника.

Вплив чинника заміщення може бути представлений у вигляді можливої втрати об’єму продажів фірмою-виробником або дистриб’ютором. Вищий рівень заміщення зазвичай означає для покупця можливість ширшого вибору серед товарів-замінників і велику вірогідність втрати, фірмою частини об’єму продажів. Логістичні рішення залежать від поліпшення транспортного сервісу або середнього рівня підтримуваних запасів (рис. 2.2в та 2.2г). Графіки на рис. 2.2в показують, що поліпшення; транспортного сервісу може викликати зменшення втрат об’єму продажів товару-замінника. Для заданого рівня запасів фірма може збільшити швидкість або надійність доставки, що робить продукт доступнішим для споживача. Звичайно, в цьому випадку необхідно зіставити вигоду, що досягається, від зменшення збитків у продажу із зростанням транспортних витрат. Графіки на рис. 2.2г показують, як міняються втрати об’єму продажів залежно від середнього рівня запасів в дистриб’юції при постійних транспортних витратах.

Ще одна продуктова характеристика, що впливає на логістичні витрати, пов’язана з ризиками в процесі фізичного розподілу. Ці ризики виявляються в таких властивостях продукту, як схильність псуванню (для продовольчих товарів), пошкодженню в процесі транспортування і вантажопереробки, вибухо– і пожежонебезпечність тощо. Ризики вимагають додаткових витрат для забезпечення збереження вантажу при транспортуванні, вантажо­переробці, зберіганні. Наприклад, швидкопсувні вантажі повинні перевозитися і зберігатися в спеціальних рефрижераторах. Із зростанням рівня ризику збільшуються і логістичні витрати на транспортування, зберігання і підтримку запасів Як видно з рис. 2.2б, – загальні логістичні витрати мають мінімум, що дозволяє логістичному менеджменту ставити і вирішувати задачі оптимізації відповідних продуктових характеристик по критерію мінімуму логістичних витрат.

           
   
 
   
 
 
 
 
 
   


Рисунок 2.2 – Вплив продуктових характеристик на логістичні витрати:

а – залежність логістичних витрат по відношенню «вага/об’єм»;

б – залежність логістичних витрат по відношенню «ціна/вага»;

в – залежність логістичних витрат від покращення транспортного сервісу;

г – залежність логістичних витрат від середнього рівня запасів;

д – залежність логістичних витрат від продуктових ризиків





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 246 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...