Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кругообіг фосфору



Фосфор – аналог азоту. Хоча ці два елементи за хімічними і фізіологічними властивостями відрізняються, однак дуже важливі для рослин, тварин, людини. Кругообіг фосфору в біосфері своєрідний і простіший ніж кругообіг азоту (рис. 7). Основні запаси фосфору зосереджені в літосфері, передусім в грунтово-рослинному шарі, а джерелом органічного фосфору є лише гірська порода – вивержені та осадові апатити, фосфорити. Сполуки фосфору розчинні (рухомі) у кислому та безкисневому середовищі. У лужних розчинах і за присутності кисню фосфор знаходиться у нерозчинних сполуках з калієм і залізом. Ці сполуки практично недоступні для ланок трофічних ланцюгів.


Рис. 7. Кругообіг фосфору в біосфері

Неорганічний фосфор розчиняється у земній корі і з грунту потрапляє в рослини та використовується ними для синтезу органічних речовин. Далі з рослинами надходить в організм тварин і людини. З виділеннями і відходами живих організмів та при їхньому гнитті фосфор знову потрапляє до грунту. Фосфобактерії трансформують органічний фосфор в неорганічний. У водні екосистеми фосфор потрапляє з суходолу із поверхневими і грунтовими водами. Значна частка фосфору потрапляє в моря та океани, нагромаджується в їхніх глибинах, і вилучається з кругообігу лише тоді, коли фосфорні осади внаслідок геологічних процесів підіймуться на поверхню Землі. Частка фосфатів використовується водоростями і споживається морською біотою. Фосфор з екосистем виноситься на суходіл з виловленою рибою та птахами, що живляться рибою. Проте ця частка фосфору значно менша від тієї, що змивається і вилучається з кругообігу. Вміст фосфору в органах і тканинах савців на декілька порядків є вищий, ніж у воді та грунті. Основне джерело надходження фосфору в організм людини і тварин є їжа.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 644 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...