Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

І країнах Західної Європи



Об’єднання, злиття і поглинання компаній на протязі історії розвитку бізнесуу США і країнах Західної Європи пройшло кілька періодів.

1. Період об’єднань 1887—1904 рр. Укрупнення підприємств було викликано змінами законодавчої бази і виключно неблагоприємними умовами для ведення бізнесу. Більшість об’єднань здійснювались за принципом горизонтальної інтеграції. Практично у всіх галузях домінували монополії. Згодом були створені підприємства, які можна вважати попередниками сучасних вертикально інтегрованих корпорацій.

Відмінною рисою більшості об’єднань цього періоду був їх чисельний характер: 75% загальної кількості об’єднань включали не менше 5 фірм; у 25% об’єднань приймало участь 10 і більше компаній. Інколи об’єднувалися кілька сотень фірм.

2. Злиття компаній в 1916—1929 рр. У зв’язку із дією антимонопольного законодавства злиття компаній в галузях призводить до формування олігополістичної моделі конкуренції (домінування незначної кількості великих фірм в галузі). Для цього періоду розвитку інтеграції характерні вертикальне злиття і диверсифікація. Створення конгломератів значно ініціювалося завданнями мілітаризації економіки.

3. 60—70 рр. ХХ століття. Період конгломератних об’єднань. Характеризується зростанням кількості об’єднань конгломератного типу (інтеграція фірм, що зайняті в різних видах бізнесу). За оцінкою Федеральної торговлі комісії США, з 1965 по 1975 рр. антимонопольне законодавство призвело до обмеження горизонтальної та вертикальної інтеграції. Кількість горизонтальних об’єднань скоротилась із 39% у 1958—55 рр. до 12% у 1964—71 рр. У 70-ті роки ХХ ст. активна діяльність великих компаній по їх диверсифікації продовжувалась, вона була зв’язана в першу чергу з прагненням придбання активів у сферах електроніки і телекомунікації.

4. Період об’єднань у 80-ті роки ХХ століття. У цей період відносна вага об’єднань конгломератного типу зменшилась Створення нових корпорацій супроводжувалось розпадом конгломератів, які виникли 10—20 років тому. Стає помітною тенденція ворожих поглинань. Як результат послаблення антимонопольної політики, в цей період найбільш розповсюджені горизонтальні злиття.

5. Період об’єднань у другій половині 90-х років. Основним мотивом об’єднань стало прагнення забезпечити стабільність в умовах динамічного бізнес-середовища. Найбільш популярним типом об’єднання компаній стає горизонтальна інтеграція. Розвивається об’єднання транснаціональних корпорацій. Значне поширення одержали злиття і поглинання у фінансовій сфері.

За думкою експертів, причини значного збільшення об’єднань в кінці 90-х років ХХ століття зв’язані із загальними процесами глобалізації в економіці, очікуваннями створення європейського економічного і валютного союзу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 381 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...