Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми монополій



картель - це об’єднання декількох підприємств однієї галузі виробництва, учасники якого зберігають власність на засоби виробництва і виготовлений продукт, виробничу та комерційну самостійність, а домовляються про частку кожного в загальному обсязі виробництва, ціну, ринки збуту.

синдикат - учасники зберігають власність на засоби виробництва, але втрачають власність на виготовлений продукт, зберігають виробничу, але втрачають комерційну самостійність.

трест -об’єднання підприємств, учасники якого повністю втрачають виробничу, комерційну і юридичну самостійність.

концерн - об’єднання підприємств, які зберігають виробничу, комерційну і юридичну самостійність, але знаходяться під фінанасовим контролем компанії.

конгломерат - монополістичні об’єднання, які утворились внаслідок поглинання прибуткових різногалузевих підприємств, які не мали виробничої та технічної спільності.

консорціум -створюється на основі тимчасових угод між кількома банками і виробничими корпораціями для проведення спільних великомасштабних фінансових операцій чи здійснення виробничих проектів (будівництва морських каналів, портів, трубопроводів тощо).

Характерною особливістю сучасного ринку є поєднання, переплетення, взаємопроникнення різноманітних організаційних форм монополій, що свідчить про подальший розвиток, поглиблення процесів монополізації сучасної економіки.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 290 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...