Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Закон вартості



ЗАКОН ВАРТОСТІ - це закон, що регулює еквівалентний обмін товарів відповідно до кількості втіленого в них суспільно- необхідного робочого часу.

ДІЯ ЗАКОНУ ВАРТОСТІ ПРОЯВЛЯЄТЬСЯ ЧЕРЕЗ КОЛИВАННЯ ЦІН НАВКОЛО ВАРТОСТІ.

ФУНКЦІЇ ЗАКОНУ ВАРТОСТІ:

n стихійний регулятор виробництва;

n рушійна сила розвитку продуктивних сил;

n диференціації товаровиробників;

n стимулювання НТП і ефективність виробництва.

РОЛЬ ЗАКОНУ ВАРТОСТІ: - сприяє стимулюванню і розвитку виробництва, стимулює прогрес виробництва, оскільки економічними методами позбавляє товарне господарство неефективних підприємств; активно впливає на розвиток суспільних потреб, прискорюючи тим самим науково-технічний і суспільний прогрес; визначає способи і принципи виміру, розподілу і стимулювання суспільної праці на ринку і є основним регулятором ринкової економіки.

ТЕОРІЇ ВАРТОСТІ.

n ТЕОРІЯ ТРУДОВОЇ ВАРТОСТІ - за основу цінності товару беруть кількість витраченої праці (У. Петті, А.Сміт, Д.Рікардо, К.Маркс).

n ТЕОРІЯ ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА - витрати виробництва є основою мінової вартості і цін, а нова вартість створюється не лише живою, а й минулою, уречевленою працею (Дж.Мілль, Дж. Мак-Куллок та інші).

n ТЕОРІЯ ТРЬОХ ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА - вартість створюється в процесі виробництва як результат витрат трьох його основних факторів: праці, капіталу і землі (Ж.Б. Сей, Ф.Бастіа).

n ТЕОРІЯ ГРАНИЧНОЇ КОРИСНОСТІ - вартість визначається корисністю ефекту, який приносить товар споживачу.

n ТЕОРІЯ ПОПИТУ І ПРОПОЗИЦІЇ - реальна цінність товару дорівнює фактичній ціні, яка встановлюється на ринку відповідно до попиту і пропозиції товарів (послуг).

n НЕОКЛАСИЧНА ТЕОРІЯ - витрати виробництва, інтенсивність попиту, межа виробництва і ціна продукту взаєморегулюють одна одну (ХІХст-поч.ХХст. Маршалл).

n ТЕОРІЯ ПОСТІНДУСТРІАЛЬНОГО, ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА - виходить з того, що у високорозвинених країнах світу інформаційний сектор за темпами зростання почав помітно випереджати традиційні галузі і за прогнозами, ця тенденція посилюватиметься в майбутньому.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 135 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...