Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми суспільного продукту



ВАЛОВИЙ СУСПІЛЬНИЙ ПРОДУКТ (ВСП) - це сума виробленої за рік валової продукції всіх галузей матеріального виробництва;

КІНЦЕВИЙ СУСПІЛЬНИЙ ПРОДУКТ (КСП) - це вся маса виробленої за певний період часу готової продукції, яка надходить в особисте або виробниче споживання на відновлення спожитих засобів праці та нагромадження в готовому вигляді.

КСП є частиною ВСП.

ВСП і КСП - це показники матеріального виробництва, а також як іще є галузь нематеріального виробництва, виникає необхідність обраховувати весь результат господарської діяльності, що і здійснюється за допомогою такого показника як валовий національний продукт.

ВАЛОВИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРОДУКТ (ВНП ) - це сума кінцевих доходів, які отримують підприємства, організації, установи і окремі громадяни в усіх галузях і сферах народного господарства. ВНП включає в себе:

а) вартість спожитих населенням предметів споживання та послуг;

б) вартість державних закупок;

в) капітальні вкладення;

г) сальдо платіжного балансу.

ЧИСТИЙ ПРОДУКТ (ЧП) - (національний доход) – це частина ВСП, що являє собою нову створену вартість (це результат живої праці, затраченої в даний період).

Кількісно ЧП - це різниця між ВСП і вартістю спожитих засобів виробництва (ЗВ) ЧП = ВСП - ЗВ

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА (ТСВ) - це історично ви­значений спосіб поєднання різних компонентів у системі продук­тивних сил, насамцеред людини та технічних засобів праці.

Перехід від одного технологічного способу виробництва до другого, вищого, здійснюється шляхом революційних змін у техніці та технології виробництва.

Технологічні способи виробництва

Науково-технічний прогрес - цеорганічне поєднання науки, як діяльності у духовній сфері, направленої на отримання нових знань і техніки, як одного з важливих компонентів матеріального виробництва і матеріальної культури.

Форми НТП:

еволюційна революційна

Еволюційна - передбачає найбільш повне і досконале використання у виробництві одного і того ж науково-технічного потенціалу, тобто, вона пов'язана з вдосконаленням діючих технологій, частковою модернізацією діючих машин і устаткування.

Революційна - означає перехід від використання у виробництві якісно нових науково-технічних принципів до введення принципово нових технологічних систем. Це дає можливість забезпечувати кардинальне зростання ефективності виробництва, яке вимірюється не відсотками, а разами.

Протягом останнього сторіччя технічні перевороти, пов'язані з революційною формою НТП, вносили радикальні зміни то в одну, то в іншу сферу господарювання. А починаючи з середини 20 ст., вони охопили практично всі елементи технологічного способу виробництва. Саме ці зміни знаменували початок науково-технічної революції (НТР).

Початок НТР прийнято відносити до середини 50-х років 20 ст. Вона зумовлена рядом фундаментальних винаходів у природознавчих науках і їх виробничою реалізацією, а саме;

- Оволодіння енергією атома

- Створення перших ЕОМ і квантових генераторів -Випуск серії полімерних та інших штучних матеріалів. -Вихід людини в космос.

Отже, науково-технічна революція - це стрибок у розвитку продуктивних сил суспільства, перехід їх в якісно новий стан на основі докорінних змін у системі наукових знань.

 
 





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 205 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...