Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості. При пуску потужних асинхронних двигунів з фазним ротором для обмеження пускового струму застосовують пускові опори



При пуску потужних асинхронних двигунів з фазним ротором для обмеження пускового струму застосовують пускові опори, які вмикають у коло ротора. При пуску двигуна їх необхідно поступово виводити по мірі розгону двигуна. Процес пуску може відбуватися у функції часу, струму або частоти струму в роторі.

Схема керування пуском асинхронного двигуна з фазним рото­ром у функції часу показана на рис. 12.1. При натисканні на кнопку SВ2 «Пуск» одержують живлення котушки контактора КМ1 і реле часу КТ1. Контактор головними контактами вмикає обмотку статора двигуна в мережу, а допоміжним замикаючим контактом шунтує кнопку SВ2. Двигун розганяється при увімкнених у коло ротора пускових резисторах R1...R6. Через заданий проміжок часу реле КТ1 своїм замикаючим контактом подає напругу на котушки контактора КМ2 і реле часу КТ2. Контактор КМ2 замикає головні контакти і закорочує перший ступінь пускового реостата R1...RЗ. Двигун продо­вжує розганятися при зменшеному опорі кола ротора. Через задану витримку часу реле часу КТ2 замикає свій контакт у колі котушки контактора КМЗ, який спрацьовує і головними контактами закорочує другий ступінь пускового реостата R4...R6. Далі двигун розганяється на природній характеристиці при закороченому пусковому реостаті.

Рис. 12.1. Принципіальна електрична схема керування пуском асинхронного двигуна з фазним ротором у функції часу

Схема керування пуском асинхронного двигуна з фазним рото­ром у функції струму показана на рис. 12.2. При натисканні на кнопку SВ2 «Пуск» спрацьовує лінійний контактор КМ1 і блокувальне реле КV. Контактор головними контактами вмикає обмотку статора двигуна в мережу, а допоміжним замикаючим контактом шунтує кнопку SВ2. При пуску двигуна через обмотку ротора проходить великий пусковий струм, тому реле струму КА1 і КА2, котушки яких увімкнені у це коло, спрацьовують і розмикають свої конта­кти у колі котушок контакторів КМ2 і КМЗ. Блокувальне реле КV створює витримку часу, достатню для спрацювання реле струму КА1 і КА2. Тому контактори КМ2 і КМЗ не спрацьовують і двигун розганяється при увімкненому у коло ротора пусковому реостаті R1...R6. При зростанні кутової швидкості двигуна струм падає, і при певних значеннях струму реле КА1 і КА2 по черзі повертаються у вихідне положення, подаючи своїми розмикаючими контактами напругу на котушки контакторів КМ2 і КМЗ При цьому спочатку спрацьовує контактор КМ2 і своїми головними контактами закорочує перший ступінь R1...RЗ а потім через деякий час, спрацьовує контактор КМЗ і закорочує другий ступінь R4...R6 пускового реостата.

Рис.12.2. Принципіальна електрична схема керування пуском асинхронного двигуна з фазним ротором у функції струму

Схема керування пуском асинхронного двигуна з фазним рото­ром у функції частоти струму показана на рис. 12.3. При натисканні на кнопку SВ2 «Пуск» спрацьовує лінійний контактор КМ1, який вмикає обмотку статора двигуна в мережу. На початку пуску двигу­на частота струму ротора висока, тому реле частоти струму КF не спрацьовує, і двигун розганяється при введених пускових опорах R1...RЗ. При певному значенні кутової швидкості реле КF спрацьо­вує і своїм замикаючим контактом подає напругу на котушку конта­ктора КМ2. Контактор КМ2 головними контактами закорочує пус­кові опори R1...RЗ.

Рис. 12.3. Принципіальна електрична схема керування пуском асинхронного двигуна з фазним ротором у функції частоти струму ротора





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 959 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...