Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ресурсоорієнтована теорія ТНК



Основним положенням цієї теорії є те, що конкурентоспромож­ність певного підприємства базується не стільки на пристосуванні до навколишнього середовища, скільки на створенні та використанні ре­сурсів і компетенції всередині підприємства. Підприємства розгляда­ються як специфічне поєднання матеріальних і нематеріальних ре­сурсів, що створює основу стратегічної поведінки і дає змогу досягти конкурентних переваг. Важливе значення при цьому мають нематеріа­льні ресурси, що часто можуть бути ефективно вико­ристані лише цим підприємством і є або зовсім недоступними, або до­ступними з великими втратами при зовнішній покупці чи продажу. За М. Полані, ці нематеріальні ресурси характеризуються як неявні (приховані) знання.

Отже, ТНК спроможні децентралізовано розвивати нематеріальні ресурси в різному середовищі, по-новому їх комбінувати і сприяти міжнародним організаційним навчальним процесам. Їх особливий конкурентний потенціал виникає зі спромож­ності використання міжнародного потенціалу синергії, недоступного для підприємств, що оперують лише на національному ринку.

Орієнтована на ресурси теорія є доповненням до теорії глобальної конкуренції М. Портера, оскільки в ній наголошено на значенні внутрі­шніх ресурсів для досягнення конкурентних переваг ТНК. Підкреслю­ючи історичний розвиток оснащеності ресурсами підприємства, ця те­орія розширює його до динамічного компонента. Проте критиці підда­ється те, що основне ресурсне поняття нечітко визначено. Крім цього, не достатньо обґрунтовано, як особливий ресурсний потенціал може перетворитися в конкретні фактори успіху. Разом з цим, слід з'ясувати, яким чином ресурси, що в минулому значною мірою дали змогу досягти конкурентних переваг і в які були вкладені значні інвестиції, можуть зменшити гнучкість підприємства і ускладнити надалі забезпечення його конкурентної позиції.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 509 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...