Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

К/А)im/(К/А)ех<1



Країну вважають праценасиченою, якщо:

К/А)im/(К/А)ех>1

Результати досліджень, які провів В. Леонтьєв, виявилися несподіваними, бо вони не підтвердили попереднього припущення, що США експортують капіталомісткі товари, а імпортують трудомісткі. Згідно з отриманими розрахунками виробництво експорних товарів в обсязі 1 млн. дол. супроводжувалося витратами капіталу в сумі 2,55 млн. дол. та праці в розмірі 182,3, тобто співвідношення цих виробничих ресурсів становило 14 000 дол.: 1 рік праці (2, 55 млн. дол.: 182,3).

Аналогічне співвідношення за імпортозамінниками становило 18200 дол.: 1 рік праці. Отже, загальне співвідношення (К/А)im: (К/А)х дорівнювало 1,3. Іншими словами, висновок, який, здавалося, можна було майже безпомилково передбачити, не підтвердився – американський експорт у 1947 році був у 1,3 раза трудомісткішим від імпорту.

Економіко-математична постановка проблеми та її розв'язання, які здійснив В. Леонтьєв, полягали в наступному. Якщо припущення про ідентичність капіталомісткості у імпортних товарів з вітчизняними субститутами імпорту було першою допоміжною гіпотезою, то другою була умова (припущення пропорційності), що частки окремих товарів в експортній та імпортній структурі залишаються сталими. Якщо автомобілі становлять 20% загального експорту, то при зменшенні загального експорту на 1 млн. дол. зменшується експорт автомобілів на 200 тис. дол.

Коли сконцентруємо свою увагу на експорті, то через його зменшення на 1 млн. дол. відбувається зменшення секторальних випусків. Тоді можна зробити висновок щодо вивільнених факторів виробництва.

Позначивши Хi як скорочення попиту на експорт, описавши коефіцієнтами "витрати—випуск" виробничу структуру (третя допоміжна гіпотеза), і розв’язавши матрицю, Леонтьєв прийшов до такого результату: загальні витрати фактору “праця” у виробництві експортних товарів (Ах) є більшими, ніж у виробництві товарів-субститутів імпорту (Ам):

Ах>Ам і Кх<Км,

тобто використання капіталу для експортних товарів (Кх) менше, ніж для товарів-субститутів імпорту (Км). При цьому:





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 338 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...