Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розробка та впровадження систем якості в організаціях



Організація робіт з управління якістю продукції на підприємствах передбачає створення систем якості та прийняття, необхідних заходів щодо забезпечення їх ефектного функціонування.

Під створенням систем якості будемо розуміти їх розробку та впровадження в діяльності підприємства.

Як зазначено в стандарті ІСО 9000-1, створення систем якості може бути ініційоване керівником підприємства та замовником. Цей стандарт дасть керівникові вказівки щодо вибору і застосування інших стандартів серії 9000 і містить принципи і підходи до організації робіт з якості. Надалі необхідно використовувати одну з моделей системи якості (за ІСО 9001, 9002 і 9003) і відповідно частину стандарту ІСО 9004. При створенні систем якості в області послуг необхідно використовувати рекомендації стандарту ІСО 9004-2.

Система якості являє собою сукупність структур, що виконують функції управління і забезпечення якості встановленими методами. Тому розробка системи якості полягає в тому, щоб спочатку визначити, які структури слід включати в систему якості і які функції вони повинні виконувати, щоб забезпечити необхідну якість продукції, а потім розробити всі необхідні нормативні документи. Впровадження системи якості передбачає проведення внутрішніх перевірок системи і, при необхідності, її доопрацювання для того, щоб всі підрозділи могли чітко виконувати свої функції.

Оцінка системи якості після її створення здійснюється шляхом сертифікації, що проводиться незалежним органом з метою підтвердження відповідності системи стандартам ІСО 9000.

Створення систем якості доцільно проводити в такій послідовності:

- Інформаційне нараду;

- Прийняття рішення про створення системи якості;

- Розробка плану - графіка створення системи якості;

- Визначення функцій і завдань системи якості;

- Визначення складу структурних підрозділів системи якості;

- Розробка структурної схеми;

- Розробка функціональної системи управління якістю;

- Визначення складу і стану документації;

- Розробка нормативних документів і «Керівництво з якості»;

- Доопрацювання існуючих систем якості;

впровадження системи якості.

Етапи створення систем якості

Інформаційне нараду

Проведення такої наради необхідно для того, щоб довести до керівництва та управлінського персоналу інформацію, що містить відомості про роль і значення управління якістю для забезпечення успішної діяльності підприємства;

Прийняття рішення про створення системи якості

Таке рішення може бути оформлено у вигляді наказу, відповідно до якого:

- Призначається представник керівництва - керівник служби якості, відповідальний за створення та функціонування системи якості;

- Формується служба якості, як правило, у складі ВТК, відділу управління якістю, метрологічної служби та відділу стандартизації, а в ряді випадків - за участю центральної заводської лабораторії та випробувальних підрозділів;

- Встановлюються основні етапи, виконавці, терміни розробки та впровадження системи якості і, при необхідності, терміни її сертифікації.

Розробка плану - графіка створення системи якості

Для розробки плану-графіка може бути використаний типовий план. У плані має бути передбачено виконання ряду робіт, таких як, наприклад:

- Розробка політики в сфері якості;

- Визначення функцій і завдань системи якості;

- Визначення складу структурних підрозділів, які повинні виконувати функції в системі якості;

Визначення функцій і завдань системи якості

На цій стадії спочатку необхідно провести ретельний аналіз процесу створення продукції та представити його у вигляді докладного переліку етапів робіт. Основу переліку складають стадії життєвого циклу продукції, характерні для даного підприємства. Повний цикл охоплює проектування, постачання (закупівлі), підготовку виробництва, виготовлення та випробування продукції та сервісне обслуговування при експлуатації.[с. 91-94]

Визначення складу структурних підрозділів системи якості

Після визначення функцій системи якості, необхідних для управління якістю на всіх етапах створення продукції, потрібно визначити структурні підрозділи, які будуть виконувати ці функції. Для цього необхідно проаналізувати функції, що їх існуючими підрозділами, і порівняти їх з переліком функцій, що включаються в створювану систему якості з урахуванням рекомендацій ISO 9000. В результаті встановлюються підрозділи - виконавці кожної функції і кожному підрозділу його нові функції офіційно включаються у функціональні обов'язки.

Розробка структурної схеми системи якості

Структурна схема системи якості будується на основі структурної схеми підприємства та дає можливість показати «пристрій» системи - склад і взаємозв'язок усіх структурних підрозділів, що виконують функції в системі якості. Окремим блоком можна показати керуюче ядро системи якості - службу якості, до якої, як було зазначено, включаються відділ технічного контролю, метрологічна служба, служба стандартизації, а також відділ управління якістю, що виконує функції організації, координації та методичного керівництва роботою з якості.

Розробка функціональної схеми управління якістю

На відміну від структурної схеми, що показує пристрій системи якості, побудова функціональної схеми дозволяє наочно представити процес управління якістю, а також виявити і усунути можливі пробіли при організації робіт з якості, коли для виконання деяких функцій може не виявитися потрібних виконавців. Тому розробка функціональної схеми допоможе забезпечити чітку організацію робіт з управління якістю.

Визначення складу та стану документації системи якості

Визначивши, хто і що повинен робити в системі якості, треба сказати, як, якими методами це повинно робитися, з якої документації.

Для виконання більшості функцій потрібно, як правило, кілька документів. Найбільша кількість документів потрібно зазвичай для проведення операційного контролю у виробничому процесі.

Розробка нормативних документів системи якості та настанови з якості

Для розробки та коригування нормативних документів відділ управління якістю повинен скласти, затвердити у керівництва і відстежити відповідний план-графік із зазначенням виконавців і термінів робіт. Також необхідно скласти Керівництво за якістю з описом самої системи якості.

Доопрацювання та впровадження системи якості

Доопрацювання системи якості проводиться на підставі планових внутрішніх перевірок, в ході яких зазвичай перевіряється:

- Чи достатньо передбачено в системі елементів для ефективного управління якістю продукції;

- Чи визначено виконавці всіх функцій системи якості;

- Чи всі етапи виробництва охоплені впливом системи якості;

- Чи є всі необхідні методи робіт і оформлені вони документально;

- Чи виконуються елементи і функції системи якості на робочих місцях.

Міжнародний стандарт ІСО 8402 «Управління якістю та забезпечення якості - Словник» підкреслює, що всі поняття про якість мають економічне значення. Це означає, що управління якістю має на меті досягнення економічного ефекту, при адміністративному управлінні якістю упор повинен робитися на економічні фактори.[c. 87]

Ринкові відносини вимагають впровадження в практику міжнародних правил ведення обліку, аналізу господарської діяльності. В принципі цю інформацію можна розділити на зовнішню (фінансову) і внутрішню (управлінську). У міжнародних стандартах на системи якості відзначається, що витрати, пов'язані з якістю, калькулюються всередині організації відповідно до її власними критеріями. При цьому до витрат, пов'язаних з якістю, відносяться витрати, що виникають при забезпеченні та гарантуванні задовільної якості, у тому числі при його вдосконалення, а також витрати, викликані втратами через незадовільну якість; деякі втрати можна насилу визначити кількісно, ​​але вони можуть бути дуже істотними.

На етапі підготовки та розробки виробничих процесів має бути забезпечений принцип комплексності, що передбачає готовність підприємства до моменту виробництва, підприємство повинно мати необхідні технологічними процесами на всіх стадіях виробництва; різними видами технологічного устаткування, транспортних засобів, тари і пакувальних матеріалів; різними видами технологічного оснащення та інструменту; договорами на поставку сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, допоміжних матеріалів; засобами тепло постачання, електропостачання, водопостачання тощо; працівниками (ІТП, робітниками, контролерами, наладчиками обладнання тощо) основного, допоміжного та обслуговуючого виробництв; технічно обґрунтованими нормами часу на проведення робіт; системами ідентифікації продукції та факторами виробничого процесу на всіх етапах виробництва.

В останні роки для удосконалення систем якості стала застосовуватися самооцінка підприємств за критеріями премій в області якості. Тільки кваліфіковані і зацікавлені працівники, які мають необхідну базу, здатні забезпечити необхідну якість продукції. Так, Європейський фонд з управління якістю (EFQM) випустив інструкцію по самооцінці на відповідність вимогам тотального управління якістю.

Удосконалення системи якості, як правило, передбачає:

проведення змін в організації робіт;

впровадження більш ефективних методів контролю випробувань;

поліпшення технічного і метрологічного забезпечення виробництва;

застосування нових форм і методів мотивації персоналу;

активізацію маркетингової і рекламної діяльності;

розвиток сфери послуг;

більш тісну співпрацю з постачальниками;

коригування нормативних документів системи якості і «Настанови з якості».

Організовує та координує цю роботу відділ управління якістю. При цьому треба мати на увазі, що факт проведення цієї роботи легко перевіряється за частотою внесення змін до документів системи якості.

Удосконалення системи якості за результатами внутрішніх перевірок та самооцінки підприємства - неодмінна умова ефективного функціонування системи в умовах, що змінюються.

Завдання системи:

Визначення й уточнення вимог якості продукції, що випускається на основі систематичного вивчення досвіду виробництва і експлуатації з одночасним підвищенням ефективності виробництва;

Оцінка та планування рівня якості;

Розробка техзаходів, спрямованих на досягнення запланованого рівня якості;

Розробка та впровадження стандартів підприємства, контроль за їх дотриманням;

Збір та аналіз інформації про якість;

Впровадження статистичного аналізу якості;

Контроль за впровадженням заходів, спрямованих на досягнення запланованого рівня якості;

Реєстрація відхилень від заданого рівня якості.

Оцінка ефективності заходів;

Прийняття додаткових заходів.

Функції:

1. Прогнозування потреб, технічного рівня і якості продукції (встановлення перспективного технічного рівня та якості з урахуванням потреб народного господарства), результати прогнозування є вихідними даними для планування підвищення якості продукції;

2. Планування підвищення якості продукції (встановлення показників роботи підприємств у сфері підвищення якості продукції, а також розробку планів, що забезпечують досягнення цих показників);

3. Атестацію продукції;

4.Разработка і постановку продукції на виробництво (створення конструкторської документації та дослідних зразків продукції високого технічного рівня і якості, освоєння випуску цієї продукції);

5. Технологічну підготовку виробництва;

6. Матеріально-технічного забезпечення виробництва;

7. Метрологічне забезпечення (забезпечення єдності, точності та достовірності вимірювання якості продукції і якості засобів виробництва);

8. Підбір, розміщення, виховання і навчання кадрів;

9. Забезпечення стабільного рівня якості продукції (збереження і підтримка ритмічності виробництва, дотримання заданих технологічних режимів і трудових процесів);

10. Організацію зберігання, транспортування, експлуатації і ремонту;

11. Стимулювання якості продукції (моральне і матеріальне стимулювання працівників об'єднань (підприємств) з метою створення продукції високої якості);

12. Відомчий контроль для виявлення продукції і процесів, що не відповідають встановленим вимогам;

13. Державний нагляд за впровадженням і дотриманням стандартів, технічних умов, станом засобів вимірювань на підприємстві.

1.3 Вдосконалення систем управління якістю на основі стандартів

Управління якістю на підприємстві здійснюється на підставі стандартів підприємства регламентують загальносистемні питання інформаційного забезпечення, порядок розробки, оформлення, затвердження і впровадження стандартів підприємства, а також впровадження державних і галузевих стандартів, проведення «днів якості»; роботу різних комісій (по культурі виробництва, постійно діючої комісії з якості та інших). Спеціальні стандарти встановлюють якісні ознаки сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, що підвищує відповідальність постачальників. Вони фіксують технічні та експлуатаційні параметри виготовленої продукції, визначають методи випробувань, правила приймання продукції. Стандарти підприємства визначають механізм управління якістю, який включає наступні етапи: збір, обробку та аналіз інформації про якість продукції, а також і аналіз інформації про якість продукції, а також про хід та стан технічного та інших процесів, що впливають на якість продукції; порівняння фактичних результатів діяльності різних підрозділів підприємства в галузі якості продукції до вимог нормативів; підготовку і прийняття рішень з питань підвищення якості; організацію планово-профілактичних заходів.

У стандартах підприємства є положення з питань стимулювання якості продукції, рекомендації щодо розробки форм і методів матеріального і морального заохочення колективу і окремих працівників підприємства. Показники, закладені в стандартах, дозволяють правильно оцінити внесок кожного виконавця у вирішення завдання підвищення якості продукції і тим самим дають основу для правильного винагороди працівників, що здають продукцію високої якості.

Стандарти підприємства зобов'язують всіх працівників підприємства постійно підвищувати свою майстерність, дають можливість підприємству використовувати всі матеріальні та трудові ресурси з найбільшою ефективністю, своєчасно зосередити увагу робітників, інженерно-технічних працівників на використанні додаткових резервів виробництва. Підприємства зобов'язані випускати продукцію у повній відповідності до стандартів, за випуск продукції з відхиленнями від стандартів підприємство несе відповідальність.

Функціональні системи якості - це виконання керівництвом і всіма підрозділами своїх функцій і завдань з метою забезпечення якості продукції. У цьому полягає змістовна сторона діяльності системи, тобто те, для чого вона призначена.

При цьому в реалізації функцій системи якості в тій чи іншій мірі беруть участь практично всі підрозділи підприємства, кожне з яких вирішує свої завдання.

У зв'язку з цим виникає необхідність виконання допоміжних завдань для обслуговування самої системи якості. До таких завдань відносяться: проведення внутрішніх перевірок та здійснення системи, координація та методичне забезпечення робіт підрозділів в системі якості, організація діяльності гуртків якості, а так само сертифікація продукції та системи якості.

Вагомість змістовної діяльності по відношенню до діяльності по обслуговуванню самої системи показує, наскільки раціонально організована система якості. Тому слід побоюватися надмірного розростання допоміжної діяльності. В соціології це явище відоме як "вираз бюрократії", коли будь - яка система замикається на самообслуговуванні, на шкоду виконанню технічних функції, для яких вона була створена.[c. 271]

У відповідність з рекомендаціями стандартів ІСО 9000 очолювати систему якості і відповідати за її ефективне функціонування повинен представник керівництва підприємства. Як правило йому безпосередньо підпорядковується служба якості та об'єднує відділ управління якістю, відділення технічного контролю, метрологічну службу, центрально заводську лабораторію і службу стандартизації.

В обов'язки служби якості входить, як виконання

змістовних функцій, так і допоміжних завдань. Серед інших завдань, служби якості:

- Організація роботи з якості - розробка та вдосконалення системи якості

- Розробка політики і планування якості

- Контроль якості розробки, виготовлення та випробувань готової продукції

- Метрологічне забезпечення виробництва

- Проведення робіт по стандартизації та норма контролю

- Введення претензійної роботи

- Підготовка заходів і організаційно - розпорядчих документів в сфері якості, контролю та аналізу їх виконання.

- Перевірка функціональної системи якості

- Організація робіт із сертифікації продукції та системи якості

- Методичне керівництво при навчанні персоналу питань якості

Само собою на підприємстві протягом виробництва можуть виникати проблеми з якістю - шлюб. Іноді це неминуче при деяких ситуаціях, але спеціальні відділи по роботі з контролем якості борються з цією проблемою в даний час досить успішно.

Звичайно ж, при збільшенні витрат на управління якістю витрати шлюбу будуть зменшуватися. Однак це не означає, що підприємству варто необмежено збільшувати витрати на якість. Необхідно постійно аналізувати витрати на управління якістю, витрати браку і загальні витрати підприємства, тому що при необґрунтованому збільшенні витрат на якість можливий ріст загальних витрат.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3182 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...