Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Наші предки вважали, що Перун особливо пильно піклується тією родиною, котра має дев'ятеро дітей. А це означало, що число «дев'ять» перебуває під опікою Небес



ДЕСЯТЬ

Десять - символ справедливого, ідеального поділу цілого на частини. Десятина - це частка, яку віддають церкві, державі в пожертву.

Десять, як найсправедливіше число, входить до назви всіх десятичних чисел. Окрім сорока, яке - число особливе...

Десять, помножене само на себе, дає сотню - дарований Богом людський вік.

Це також священне число Всесвіту, бо має в собі всі інші числа і цим завершує цілісність світу, тобто означає повернення до цілісності на завершенні ряду натуральних чисел. Інших цифр, окрім тих, що входять до десятки, немає, а сама вона за формою складається з одиниці, як початку всього, та нуля, як відсутності всього, і цим вказує: якщо перед «ніщо» (0) дати «початок» (1), то розпочнеться «все» (безконечний ряд чисел).

ОДИНАДЦЯТЬ

Це порушення цілісності і завершеності, забезпечених числом «десять», і з цього-символ небезпеки і навіть гріха, бо всяке порушення несе певну загрозу і відхід від усталених норм та правил.

В той же час, одинадцять розпочинає нову десятку, в чому виражається безконечність світових процесів і нескінченність числа предметів та об'єктів світу

Цим одинадцять символізує оновлення.

ДВАНАДЦЯТЬ

Дванадцять – символ Космічного порядку і Зодіаку, завершеності, вічності та повноти. Дванадцять знаків Зодіака владарюють над Землею і дванадцять відміток має часове коло годинника; дванадцять місяців має рік і через дванадцять воріт можна було ввійти до Єрусалима; дванадцять апостолів обрав Христос і дванадцять страв до святкової вечері подає справжня господиня.

Дванадцять особливе тим, що складається з освяченої трійці четвірок: перша четвірка - символ єдності чотирьох сторін вічного простору; друга четвірка - уособлення єдності чотирьох пір року; третя четвірка - вираз єдності чотирьох етапів доби. А сторони світу, пори року та етапи доби — це те, серед чого і завдяки чому проходить наше життя.

Дванадцять - це повнота, що дає силу через єднання простору і часу. Таке єднання робить людину дужою. Від цього, дванадцять - це дюжина. А коли з'являється щось зайве, яке порушує гармонію і цим відбирає силу - це вже від лукавого, і дюжина стає «чортовою»...

Таким чином, дванадцять символізує не тільки Вселенський порядок, а й Вселенський Духовний лад, який виявляється в гармонії світових процесів - від одиничних і малих до глобальних і всеохопних.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 200 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...