Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

У професійному мовленні



1. Уживати треба тільки книжні числівники: десять, сто, сто п’ятдесят тонн, нуль цілих і двадцять п’ять сотих літра, в одному варіанті, в одне місце, одна година тридцять хвилин. Але можливі конструкції типу: половина міста, піввулиці, пів’ящика, напівпівпідвал, півострів, півтора раза, півтора кавуна. Слово половина не може вживатися з означенням більше, менше, значна, переважна (половина не може бути більшою, меншою, значною та под.).

2. Порядковий числівник перший слід уживати з часткою най- для означення найвищого ступеня прикметника, а не зі словом “самий”: найперший проект, найперша станція.

3. Прості кількісні числівники, що позначають однозначне число без назви іменника чи одиниці виміру, часові межі пишуться словами: Із п’яти замовлень ми отримали лише два; але Із 5 кг замовлених цвяхів ми отримали лише 2 кг; Відрядження на два-три місяці.

4. Словами пишуться однозначні числівники на позначення часових меж та складні й складені числівники на початку речення: шостий тиждень, п’ятдесяті роки, дві години.

5. Не можна використовувати паралельні й розмовні форми на позначення часу й уживати для цього прийменник у (в): початок засідання о 16.00; о 9 год 45 хв усі розійшлися.

6. Називаючи точний час, треба пам’ятати, що до 30 хв треба вживати прийменник на, а після 30 хв – прийменник за: пів на сьому; за десять третя. Отже, форму у скільки годин? слід замінити на – о котрій годині?, а форму скільки годин? – на котра година?

7. Багатозначні цифрові числа розбивають на класи за допомогою пропусків: 20 705 149, 174 000, 3 172, але не розбивають на групи цифрові в числах, що позначають номер (після знака ), у марках машин механізмів, у позначеннях нормативних документів.

8. Коли перераховують декілька порядкових числівників, то літери чи позначення одиниць виміру треба ставити лише після останнього: у 7, 13, 15 та 19-му будинках.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 264 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...