Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конструкторська підготовка виробництва



Конструкторська підготовка виробництва (КРВ) - це сукупність проектних і експериментальних робіт, пов’язаних з розробкою нових і вдосконаленням існуючих машин і їх складових частин.

В склад конструкторської підготовки виробництва входять:

1. Проектування, впровадження і освоєння у виробництві конструкцій нових, більш досконалих машин і пов’язана з цим розробка конструкторської документації.

2. Вдосконалення (модернізація) окремих параметрів, деталей і збірних одиниць, раніше освоєних виробництвом машин.

3. Здійснення стандартизації і нормалізації.

Основні стадії конструкторської підготовки виробництва:

1) технічне завдання;

В технічному завданні обгрунтовується доцільність і ефективність створення нового виробу. Визначається призначення нової конструкції, основні експлуатаційні показники (продуктивність, потужність та інші), потреба в даному виробі на перспективу і орієнтовний річний обсяг випуску.

2) технічна пропозиція складається із трьох підетапів:

- підбору матеріалів;

- розробка пропозиції за результатами технічного завдання;

- її затвердження.

3) ескізний проект також складається з трьох підетапів:

- розробка ескізного проекту;

- виготовлення і випробування макетів;

- розгляд і затвердження проекту.

В ескізному проекті розробляють необхідні схеми, креслення загального виду, складають специфікації збірних вузлів, виготовляють макети, проводять техніко-економічний аналіз.

4) технічний проект;

В технічному проекті найбільш трудомісткими є роботи, пов’язані з конструкторською розробкою окремих вузлів і агрегатів виробу. Також проводяться розрахунки на міцність, надійність всіх збірних одиниць і забезпечити мінімальні витрати виробництва при дотриманні всіх експлуатаційних вимог до виробу.

5) розробка робочої документації складається з трьох підетапів:

- розробка дослідного зразка (партії) машин;

- розробка установочних серій;

- розробка документації серійного або масового виробництва.

З метою забезпечення найбільшої ефективності проектованої техніки здійснюється шляхом техніко-економічного аналізу - це дослідження, спрямоване на підвищення ефективності інженерних рішень, які приймаються в процесі створення техніки.

Техніко-економічний аналіз може бути:

1) інтуїтивним - основою якого є талант і досвід конструктора, технолога, організатора;

2) параметричним - це пошук взаємозв’язків між параметрами і показниками техніки, її якісними показниками, характеристиками умов виробництва і експлуатації, з одного боку, і економічною ефективністю з іншого;

3) функціонально-вартісний аналіз - це пошук найбільш ефективних методів реалізації функцій, для виконання яких призначений виріб.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 344 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...