Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні вимоги безпеки при обслуговуванні тварин



До роботи по обслуговуванню тварин допускаються особи, які не мають медичних протипоказань та пройшли виробниче навчання: вступний та первинний інструктажі по охороні праці.

Забороняється допускати осіб молодше 18 років та вагітних жінок до обслуговування жеребців-плідників, купальних установок для купання овець. До роботи з іншими тваринами можуть бути допущені підлітки від 16 років з дозволу медичної комісії та згоди профспілкового комітету.

Робітники, які обслуговують електричне обладнання, повинні пройти додаткове навчання та інструктаж по електробезпеці.

До самостійної роботи допускаються особи, які пройшли стажування протягом не менше двох змін під керівництвом завідувача ферми (бригадою) або досвідченого робітника та оволоділи навичками безпечного виконання робіт.

При обслуговуванні тварин становлять небезпеку для обслуговуючого персоналу такі виробничі фактори:

– рухомі машини та механізми (кормороздавачі, транспортери);

– не захищені кожухами або огорожами рухомі частини машин, механізмів, устаткування;

– підвищений рівень шуму на робочих місцях;

– небезпечний рівень напруги в електричній мережі;

– недостатнє освітлення робочих місць;

– підвищена загазованість та запиленість повітря робочої зони;

– отрутохімікати;

– протяги;

– слизькі підлоги;

– незакриті траншеї, приямки;

– біологічна небезпека (тварини, хвороботворні організми);

– пожежна небезпека;

– вплив високих та низьких температур;

– нервово-психічне та фізичне перевантаження.

При обслуговуванні тварин необхідно дотримуватися таких правил особистої гігієни: тримати в чистоті робоче місце, тваринницькі приміщення, інвентар, обладнання; змінювати спеціальний одяг по мірі його забруднення, а санітарний – після проведення зооветеринарних заходів; знімати перед прийомом їжі та по закінченню робіт спеціальний одяг і розміщувати його на зберігання у відповідне місце; ретельно мити руки теплою водою з милом; синці та подряпини змащувати антисептичним розчином (йоду або брильянтової зелені), при необхідності накласти бинтові пов’язки.

При підході до тварин обов’язково окликати їх спокійним наказним голосом. Не можна тварин грубо окликати, дражнити, бити, різко осаджувати і повертати. Грубе ставлення до тварин може викликати захисні різкі рухи і нанесення травм. Із зовнішньої сторони стійл тварин, що мають злу і неспокійну натуру, вивішують трафарети з надписами, попереджуючими про необхідність бути обережними під час підходу до тварин (“Обережно, бик, корова б’ються”, “Кінь кусає, б’є кінцівками” тощо).

При обслуговуванні тварин люди, які доглядають за ними, повинні знати не лише кличку, стать, вік, прикмети, темперамент і звички, а й способи фіксації.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1093 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...