Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Чинність закону про кримінальну відповідальність у часі



КК України установлює правила чинності закону про кримінальну відповідальність у часі (ч. 2 ст. 4 КК України).

Злочинність і караність діяння визначаються кримінальним законом, що діяв під час вчинення цього діяння.

Поняття «вчинення злочину» містить у собі як закінчений злочин, так і готування до злочину або замах на злочин.

Порядок опублікування і вступу в силу законів, до числа яких входить і закон про кримінальну відповідальність, регламентується Конституцією України.

Для того щоб закон про кримінальну відповідальність міг бути застосований, він має набрати чинності. Відповідно до ч. 1 ст. 4 КК закон про кримінальну відповідальність набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачене самим законом, але не раніше дня його опублікування.

Законодавство про кримінальну відповідальність передбачає положення про зворотну дію закону у часі. Закон, який скасовує злочинність діяння або пом'якшує кримінальну відповідальність, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, що вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість. Це законодавче положення закріплене у відповідності до ст. 58 Конституції України, де йдеться про те, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Відповідно до ч. 2, 3 ст. 5 КК, закон про кримінальну відповідальність, що встановлює злочинність діяння або посилює кримінальну відповідальність, не має зворотної дії в часі. Закон, який частково пом'якшує відповідальність, має зворотну дію в часі лише у тій частині, яка пом'якшує відповідальність.

Таким чином, зворотну силу має тільки той закон, що поліпшує положення особи, яка вчинила злочин.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 420 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...