Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття, предмет, принципи та система сімейного права



Сімейне право - це сукупність правових норм, які регулюють сімейні(особисті) і пов'язані з ними майнові відносини громадян, що виникають із шлюбу або кровного споріднення.

Сімейне право регулює певну сукупність суспільних відносин - сімейні відносини. Ці відносини характеризуються спільними ознаками, що дає підстави розглядати їх як цілісне утворення в загальній системі суспільних відносин. Важливо зазначити, що до сімейних належать різні за своєю природою відносини. Це відносини, які складаються між членами сім’ї, а також особами, які хоча і не є членами сім’ї в повному розумінні, але пов’язані між собою певними сімейними правами та обов’язками (наприклад відносини між батьком, який не перебував у шлюбі з матір’ю дитини, і самою дитиною).

Предметом сімейного права є сукупність норм, які регулюють особисті немайнові права та ті, що випливають з них, майнові відносини людей, які виникають на ґрунті шлюбу та сім'ї.

Предмет сімейного права складають: а) відносини, які виникають у зв’язку зі шлюбом; б) особисті та майнові відносини між членами сім’ї; в) особисті та майнові відносини між іншими родичами; г) відносини, які виникають у зв’язку із влаштуванням дітей, які позбавлені батьківського піклування.

Основними чинниками, які характеризують сутність методу сімейного права, є:

§ юридична рівність учасників сімейних відносин;

§ самостійний майновий статус їх учасників;

§ диспозитивний характер сімейно-правових норм;

§ специфіка розгляду конфліктів у сімейній сфері.

Принципи сімейного права - це основні засади, керівні ідеї, відповідно до яких здійснюється сімейно-правове регулювання суспільних відносин.

Основними засадами (принципами) сучасного сімейного права є:

§ державна охорона сім’ї, материнства, батьківства;

§ рівність учасників сімейних відносин;

§ недопустимість державного або будь-якого іншого втручання в сімейне життя;

§ пріоритет сімейного виховання;

§ регулювання сімейних відносин за домовленістю (договором) між їх учасниками;

§ пріоритет захисту прав та інтересів дітей та непрацездатних членів сім’ї.

Система сімейного права складається з двох частин: Загальної і Особливої.

Загальна частина містить загальні норми, які поширюються на всі сімейно-правові відносини. До них належать: норми про предмет, законодавство, про мету і завдання, принципи, суб'єкти сімейних правовідносин та ін.

Особлива частина - це сукупність інститутів, кожен з яких регулює визначений різновид сімейних відносин. Система сімейного права є специфічною тому, що складається з інститутів, яких немає в інших галузях права. До основних із них належать: шлюб (порядок його реєстрації і припинення), правовідносини (правовідносини подружжя, правовідносини батьків і дітей, правовідносини інших членів сім'ї), усиновлення, опіка і піклування, реєстрація актів цивільного стану.

Відповідно до ст. 7 СК сімейне законодавство включає в себе сам Сімейний кодекс України та інші нормативно-правові акти.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2149 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...