Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Частноправовые отношения, частное право, морское частное право



ЦК України. Книга перша. Загальні положення

Розділ І. Основні положення

Глава 1. Цивільне законодавство України

Стаття 1. Відносини, що регулюються цивільним законодавством

1. Цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників.

2. До майнових відносин, заснованих на адміністративному або іншому владному підпорядкуванні однієї сторони другій стороні, а також податкових, бюджетних відносин цивільне законодавство не застосовується, якщо інше не встановлено законом.

Закон України „ПРО МІЖНАРОДНЕ ПРИВАТНЕ ПРАВО”

Цей закон встановлює порядок урегулювання приватноправових відносин,
які хоча б через один із своїх елементів пов'язані з одним або кількома
правопорядками, іншими, ніж український правопорядок.

У преамбулі Закону України „Про міжнародне приватне право” фіксується мета цього нормативного акта – належним чином на рівні окремого закону урегулювати приватноправові відносини у їх широкому розумінні за умови, що у структурі цих правовідносин присутній іноземний елемент.

Головною особливістю приватноправових відносин, що належать до сфери регулювання міжнародним приватним правом, є наявність у їх складі іноземного елементу. Ця якість зумовлює міжнародність таких правовідносин і їх зв'язок із правовими системами інших країн. Наявність іноземного елементу надає приватноправовим відносинам нову суттєву якість, що вимагає особливих прийомів, способів та методів регулювання

[ Міжнародне приватне право. Наук.-практ. коментар Закону /

За ред. А. Довгерта. – Х.: „Одіссей”, 2008. – 352 с. – С. 39 ]

Розділ І ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Стаття 1. Визначення термінів

1. Для цілей цього Закону терміни вживаються в такому значенні:

1) приватноправові відносини — відносини, які ґрунтуються на засадах юридичної рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності, суб'єктами яких є фізичні та юридичні особи;

2) іноземний елемент — ознака, яка характеризує приватноправові відносини, що регулюються цим Законом, та виявляється в одній або кількох з таких форм:

хоча б один учасник правовідносин є іноземцем, особою без громадянства або іноземною юридичною особою;

об'єкт правовідносин знаходиться на території іноземної держави;

юридичний факт, який впливає на виникнення, зміну або припинення

правовідносин, мав чи має місце на території іноземної держави;.........

11) міжнародний договір України — чинний міжнародний Договір України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Стаття 1 містить визначення основних понять та інститутів міжнародного приватного права (надалі – МПрП). Український законодавець мав на меті визначення базових понять та інститутів МПрП для кращого розуміння таких понять юристами, які не є фахівцями у цій галузі [ Міжнародне приватне право. Наук.-практ. коментар Закону / За ред. А. Довгерта. – Х.:

„Одіссей”, 2008. – 352 с. – С. 40 ]


Морское частное право: общая характеристика

(предмет, метод, базовые понятия и термины)

О международном частном праве:

Закон Украины от 23.06.2005 г. № 2709-IV.

Приватноправові відносини - принципи:

юридичної рівності, вільного волевиявлення, майнової самостійності.

Такі критерії відрізняють приватноправові відносини від публічно-правових.

Щодо суб'єктного складу правовідносин, регульованих Законом, п. 1 ст. 1 визначає,
що суб'єктами таких відносин є фізичні та юридичні особи. Такий загальний підхід дозволяє застосування Закону до будь-яких фізичних та юридичних осіб, незалежно від їх національності, громадянства, місця проживання чи перебування, місця державної реєстрації, основного місця діяльності тощо. Законодавець також утримався від включення до цього визначення таких суб'єктів, як держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, іноземні держави та інші суб'єкти публічного права. Для цілей Закону, такі юридичні особи публічного права вважаються учасниками приватноправових відносин на загальних підставах (див. комент. ст. 30 Закону)

[ Міжнародне приватне право. Наук.-практ. коментар Закону /

За ред. А. Довгерта. – Х.: „Одіссей”, 2008. – 352 с. – С. 30 ]





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 377 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...