Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

І. Лекція. 1.1. Оцінка фінансового стану підприємства її необхідність та значення



1.1. Оцінка фінансового стану підприємства її необхідність та значення.

1.2.Сутність фінансової стійкості підприємства.

1.3. Показники фінансової стійкості.

1.4. Ліквідність підприємства, її розрахунок.

1.5. Платоспроможність підприємства.

ІІ. СРС

2.1. Комплексне оцінювання фінансового стану підприємства.

2.2. Показники оцінювання фінансового стану підприємства.

Домашнє завдання: Ф.М. Поддєрьогін «Фінанси підприємств» с. 282– 322,

1. підготуватись до опитування за питаннями на с. 322,

2. опрацювати питання теми, які виносяться на СРС:

- Комплексне оцінювання фінансового стану підприємства.

- Показники оцінювання фінансового стану підприємства.

План лекції

1. Оцінка фінансового стану підприємства її необхідність та значення.

2. Сутність фінансової стійкості підприємства.

3. Показники фінансової стійкості.

4. Ліквідність підприємства, її розрахунок.

5. Платоспроможність підприємства.

І. Основні категорій і поняття

Визначення фінансового стану — це необхідний етап для розроблення планів і прогнозів фінансового оздоровлення підприємств. Задля цього розраховуються та аналізуються ряд показників, за допомогою яких можна оцінити фінансовий стан підприємства, а саме: показники, що відображають майновий стан, ліквідність і платоспроможність; фінансову стійкість; ділову активність; оцінку акціонерного капіталу; прибутковість. Необхідно пам’ятати, що методика проведен­ня аналізу фінансового стану залежить від поставленої мети. Аналітична робота може зводитись до спрощеної та більш деталізованої оцінки фінансового стану.

Інформаційною базою для оцінювання фінансового стану підприємства є дані:

— балансу (форма № 1);

— звіту про фінансові результати (форма № 2);

— звіту про рух грошових коштів (форма № 3);

— звіту про власний капітал (форма № 4);

— дані статистичної звітності та оперативні дані.

Спрощена оцінка фінансового стану (експрес-аналіз) зводиться до попереднього огляду й аналізу бухгалтерської звітності. Як відомо, бухгалтерський баланс фіксує на певну дату результати господарських операцій. За даними бухгалтерської звітності можна визначити окремі аналітичні показники. Але ці показники повинні бути зіставлюваними. Аналіз показників фінансового стану повинен проводитись у динаміці.

Деталізований аналіз конкретизує, доповнює та розширює окремі напрямки попереднього аналізу. Його мета — більш докладна характеристика майнового й фінансового стану суб’єкта господарювання, результатів його діяльності у звітному періоді, а також можливостей розвитку суб’єкта в перспективі.

Розраховуючи аналітичні показники, які відображають фінансовий стан підприємства, слід пам’ятати, з приведенням національної системи бухгалтерського обліку у відповідність з вимогами ринкової економіки та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку основними документами, які регулюють систему бухгалтерського обліку, є Закон України 996-ХІV від 16.07.99 р. «Про бухгалтерсь­кий облік та фінансову звітність в Україні», з подальшими змінами й доповненнями; Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 419 від 28.02.2000 р., з подальшими змінами й доповненнями. Необхідно також знати, що бухгалтерський облік на підприємстві проводиться безперервно (з дня реєстрації підприємства до його ліквідації) й базуватися на таких основних принципах: обачності; повного висвітлення; автономності; послідовності; безперервності; нарахування й відповідності доходів і витрат; історичної (фактичної) собівартості; єдиного грошового вимірника; періодичності.

Стійкий фінансовий стан підприємства формується в процесі всієї його виробничо-господарської діяльності. Тому оцінку фінансового стану можна об'єктивно здійснити не через один, нехай найважливіший, показник, а тільки за допомогою комплексу, системи показників, що детально й усебічно характеризують господарське становище підприємства.

Показники оцінки фінансового стану підприємства мають бути такими, щоб усі ті, хто пов'язаний із підприємством економічними відносинами, могли одержати відповідь на запитання, наскільки надійне підприємство як партнер у фінансовому відношенні, а отже, прийняти рішення про економічну доцільність установлення таких відносин з підприємством. У кожного з партнерів підприємства - акціонерів, банків, податкових адміністрацій свій критерій економічної доцільності. Тому й показники оцінки фінансового стану мають бути такими, щоб кожний партнер зміг зробити вибір, виходячи з власних інтересів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 407 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...