Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Навколишнє середовище



Лекція 2.

Тема 2. Природні загрози, характер їхніх проявів та дії на людей, тварин, рослин, об’єкти економіки

Зміст.

Навколишнє середовище.

Характеристика природних загроз і їх вражаючих факторів.

Небезпеки побутового середовища.

Висновки.

Навколишнє середовище.

Навколишнє середовище – це біосфера, зовнішня оболонка Землі, що охоплює частину атмосфери, гідросфери.

Атмосфера – повітряна оболонка Землі, що складається із суміші газів, у якій переважають кисень і азот. Маса атмосфери становить 5-10 т. Характеристикою атмосфери є атмосферний тиск, що визначається висотою місцевості над поверхнею моря, а також станом атмосфери, тобто наявністю області низького тиску – циклону або області високого тиску – антициклону. Зміна атмосферного тиску в межах 760-780 мм. рт. ст. небезпеки для життя людини не становить. Дізнайся більше.

Атмосфера поділяється на шари, у яких у залежності від висоти змінюється температура.

До атмосферних шарів Землі відносяться:

· тропосфера (6-20 км);

· стратосфера (20-50 км);

· мезосфера (50-90 км);

· термосфера (90-700 км);

· екзосфера (понад 700 км).

У складі атмосфери також виділяють озоносферу. Цей шар знаходиться на висоті 20-50 км і є щитом від ультрафіолетового випромінювання Сонця.

До складу атмосфери входять: азот 78%, кисень 21%, аргон 1%. На частку вуглекислого газу, неону, гелію й інших газів, що присутні в атмосфері, припадає не більш 0,04%.

Основним компонентом атмосфери є водяна пара (в атмосфері вона становить до 13 тис. м3) – джерело формування опадів.

Наявність в атмосфері водяної пари і діоксиду вуглецю захищає земну поверхню від надмірного охолодження, створюючи так званий парниковий ефект.

Обсяг викиду парникових газів на країни СНД становить 13,5%.

Якщо кількість вуглекислого газу в атмосфері подвоїться в порівнянні з періодом 1955 року, то середня температура на планеті збільшиться на 1,5–4,5°С у порівнянні із сучасною (15°С), що приведе до екологічної катастрофи (танення льодовиків із глобальним затопленням материків планети).

Велика загроза нависла над руйнуванням озонового шару. Виникли озонові діри над Антарктидою й Арктикою.

Основний внесок у руйнування озонового шару чинять з'єднання водню, азоту, хлору, фреону. Зменшення товщини озонового шару на 1% (середня товщина озонового шару, приведена до щільності води, становить 2,5 мм) приводить до збільшення потоку згубного ультрафіолетового випромінювання на 2%, а, отже, захворювання людей на рак шкіри на 4%.

Крім того, постійне вимивання діоксидів сірки й азоту в тропосфері веде до утворення кислотних дощів.

У цілому вплив навколишнього середовища на людину викликає хвороби: алергію, бронхо-легеневі захворювання, хвороби нирок, крові, слизових оболонок, шкіри, центральної нервової системи, ракові хвороби, серцево-судинні захворювання і т.д. Різко зросла дитяча смертність, народження дебілів.

Джерела забруднення атмосфери:

· природні (космічний пил, попіл від виверження вулканів);

· антропогенні (виробнича діяльність людини, металургія, нафтова і хімічна промисловість).

Найпоширенішими токсичними речовинами, що забруднюють атмосферу, є: діоксид сірки, оксиди азоту, вуглеводні.

Гідросфера – це водяна оболонка Землі, що займає 70% земної кулі. Дізнайся більше.

Гідросфера становить близько 1,4 млрд. км3 води, а вся планета вміщає близько 16 млрд. км3 води або 0,25% маси Землі.

Сучасна потреба людства у воді оцінюється в 4 тис. км3.

Втрата організмом 10–20% води приводить до загибелі.

За останні роки різко погіршився стан гідросфери. За гідробіологічними показниками 12% водних об'єктів України можна віднести до умовно чистих, 32% знаходяться в стані антропогенно-екологічної напруги (відносно чисті), інші 56% є забрудненими.

Обсяг води з різним ступенем очищення, що скидаються у водостоки і водойми усіх видів, становить 90% від усієї води, що забирається.

Вважається, що розлита на поверхні води нафта (сира) на 35% випаровується за добу, а та, що залишилася, 65% – за 10 років.

Ракові захворювання різко зростають при хлоруванні прісної води, забрудненої фенолами: хлорована вода на 20% збільшує ризик захворювання на рак сечового міхура і нирок; на 40-50% – рак шлунка кишечника і печінки.

Джерела забруднення гідросфери:

· поверхневі;

· побутові;

· виробничі;

· радіоактивні (випробування ядерної зброї, аварії на АЕС, скидання радіоактивних відходів у море).

Основними джерелами забруднення гідросфери є промисловість і сільське господарство.

Біологічні забруднення потрапляють у водоймища з побутовими і промисловими стоками, в основному з підприємств харчової, медико-біологічної, целюлозно-паперової промисловості.

Хімічні забруднення потрапляють у водоймища з промисловими поверхневими і побутовими стоками. До них відносяться: нафтопродукти, важкі метали, мінеральні добрива, миючі засоби, пестициди.

Фізичні забруднення потрапляють у водоймища зі стоками при скиданнях з виробок шахт, при змиванні з територій промислових зон, транспортних магістралей, атмосферного пилу.

Літосфера – це земна кора, зовнішня тверда оболонка земної кулі. Дізнайся більше.

Основна частина літосфери складається з вулканічних порід, 95% серед яких на континенті становлять граніти, а в океані базальти. Літосфера є місцем розташування всіх мінеральних ресурсів, а також є територією антропогенної діяльності людини.

Джерела забруднення літосфери:

· видобуток корисних копалин;

· поховання відходів виробництва і побутових відходів;

· військові відходи.

Біосфера – сфера поширення життя на Землі, що включає нижній шар атмосфери, гідросфери і верхній шар літосфери, що не зазнали техногенного впливу. Головна функція біосфери полягає в забезпеченні круговороту хімічних елементів і здійснюється за участі всіх організмів, що населяють планету. Нижня границя біосфери опускається на 2-3 км на суші і до 1-2 км нижче дна океану. Верхньою границею є захисний озоновий екран на висоті 20-25 км, вище якого ультрафіолетова частина сонячного спектра виключає існування життя. Дізнайся більше.

Техносфера – регіон біосфери, у минулому перетворений людьми за допомогою прямого або непрямого впливу технічних засобів з метою найкращої відповідності своїм матеріальним і соціально-економічним потребам (техносфера – регіон міста або промислової зони, виробниче або побутове середовище). Дізнайся більше.

Поява техносфери призвела до того, що біосфера в багатьох регіонах нашої планети стала активно заміщатися техносферою.

Техносфера – дітище ХХ століття, що приходить на зміну біосфері.

До нових, техносферних, відносяться умови життя людини в містах і промислових центрах, виробничі, транспортні і побутові умови життєдіяльності. Практично все урбанізоване населення проживає в техносфері, де умови життя істотно відрізняються від біосферних, насамперед, підвищеним впливом на людину техногенних негативних факторів.

Повернутись в начало документу





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 2052 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...