Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інформатика як наука. Предмет та зміст дисципліни



Одним із найважливіших винаходів ХХ-го століття є електронні обчислювальні машини (ЕОМ), або, як їх частіше називають, комп’ютерами. Перші комп’ютери мали доволі вузьке застосування: вони, в основному, використовувалися для математичних розрахунків. Керування комп’ютером являло собою дуже трудомісткий процес, що складався з величезного числа схожих операцій, в яких було легко допустити помилки; на відшукання та виправлення помилок йшло багато часу. Ці комп’ютери складалися з великої кількості електронних ламп, які потребували фіксованої температури навколишнього середовища і часто виходили з ладу. Один комп’ютер не завжди можна було вмістити в кімнату розміром із шкільний спортивний зал. З часом основні елементи комп’ютера вдосконалювалися і стали надійнішими, комп’ютером було вже легше керувати. Це привело до значного розширення сфери застосування комп’ютерів: з’являлося дедалі більше галузей діяльності людини, де використання комп’ютерів було не лише зручним, але й необхідним. Процес «спілкування» людини з комп’ютером зробився простим і зручним. Комп’ютери з’явилися на столі секретаря, бухгалтера та директора заводу, на робочому місці інженера, в редакції газет та журналів. Звісно виникла необхідність систематичного опису єдиних принципів використання комп’ютерів для розв’язування задач, пов’язаних із збиранням, зберіганням та обробкою інформації в різних сферах діяльності людини. Наукою, що торкається всіх цих питань є інформатика.

Інформатика це науки, що вивчає структуру і загальні властивості інформації, а також питання, що пов’язані з її збиранням, зберіганням, пошуком, переробкою, перетворенням, поширенням та використанням у різних сферах діяльності.

Таким чином, предметом інформатики є вивчення структури та загальних властивостей інформації, а також питання, пов’язані з її збиранням, зберіганням, пошуком і обробкою за допомогою комп’ютера.

Як самостійна наука інформатика має власні методи досліджень, такі як метод інформаційного підходу, метод інформаційного моделювання.

Основними напрямками досліджень є:

· аналіз існуючих і розроблення методів побудови нових комп’ютерних систем;

· розроблення нових програмних засобів;

· аналіз ризиків безпеки інформації та розроблення методу її захисту;

· впровадження нових інформаційних технологій.

1.1Повідомлення, дані, інформація та шум

Усе наше життя пов’язане з повідомленнями. Ми отримуємо повідомлення, коли спілкуємося з іншими людьми, слухаємо радіо, дивимося телевізор, читаємо книги, газети або журнали. Ми передаємо повідомлення, коли пишемо листи, розмовляємо по телефону, розповідаємо один одному про якісь події. Ми зберігаємо повідомлення, коли записуємо в щоденник домашнє завдання, фотографуємося, знімаємо відеофільм. Ми опрацьовуємо повідомлення, коли розв’язуємо задачу або пишемо переказ. Ми використовуємо повідомлення, коли збираємося до школи, плануємо подорож на канікули, вибираємо подарунок другу.

Повідомлення – це послідовність сигналів різної природи: звуків, символів, зображень, жестів тощо.

Повідомлення можна подавати різними способами, наприклад за допомогою: текстів; чисел; графічних зображень; звуків; умовних сигналів; спеціальних позначень; комбінації текстів, чисел, графічних зображень, звуків, спеціальних позначень тощо.

Таблиця 1.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 451 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...