Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проводові засоби зв'язку



Зв'язок проводовими засобами забезпечує зручність ведення переговорів, відносно більшу прихованість, ніж радіо- та радіорелейний зв'язок, майже не піддається впливу навмисних перешкод.

Зв'язок проводовими засобами, як правило, організовується в тих випадках, коли дозволяє час та обстановка: у районах зосередження; в обороні; під час форсування водних перешкод; для забезпечення внутрішнього зв'язку на ПУ.

Під час наступу зв'язок проводовими засобами використовується обмежено, тому що необхідний тривалий час на розгортання ліній зв'язку проводовими засобами і має велику уразливість від вогневого впливу противника.

Згідно з призначенням зв'язок проводовими засобами поділяється на такі види:

дальній - для здійснення зв'язку командирів і штабів, з'єднань та частин;

внутрішній - для зв'язку офіцерів штабу, які знаходяться на одному пункті управління;

службовий - для управління оперативно-експлуатаційною службою на лініях і вузлах зв'язку.

Зв'язок проводовими засобами у повному обсязі розгортається під час оборонного бою, в інших видах бойових дій – обмежено.

Проводовий зв'язок залежно від умов обставин і наявності сил і засобів може встановлюватися двома способами:

1) по напрямку; 2) по осі.

1. Напрямок зв'язку проводовими засобами - спосіб організації зв'язку проводовими засобами між двома ПУ (командирами, штабами)(рис.1.11).

Цей спосіб надає більшої стійкості всій системі зв'язку оскільки під час пошкодження якої-небудь лінії зв'язок порушується тільки з одним ПУ. Крім того, такий спосіб організації зв'язку проводовими засобами забезпечує більшу пропускну здатність всій системі зв'язку в цілому. Але організація зв'язку проводовими засобами в напрямку уповільнює встановлення зв'язку, вимагає підвищеного витрачання сил і засобів і не дозволяє здійснити маневр каналами зв'язку між напрямками.

Рис. 1.11. Напрямик зв'язку проводовими засобами

2. Вісь зв'язку проводовими засобами - спосіб організації зв'язку проводовими засобами, при якому зв'язок старшого штабу (командира) з декількома ПУ (командирами, штабами) встановлюється по каналах проводової лінії, яка розгортається в напрямку переміщення свого ПУ або одного з ПУ підлеглих з'єднань, частин(рис.1.12).

Рис. 1.12. Вісь зв'язку проводовими засобами

На осі зв'язку проводовими засобами розгортаються ОВЗ, ДВЗ, призначення яких аналогічне вузлам зв'язку радіорелейної осі.

Ось проводового зв'язку призначена для забезпечення зв'язку з військами, які діють на головному напрямку, а також для забезпечення безперервності зв'язку під час переміщення ПУ в нові райони. Цей спосіб, порівняно з напрямком, дає економію в силах і засобах, забезпечує більш швидке встановлення зв’язку і дозволяє здійснити маневр каналами.

Зв'язок проводовими засобами також має як переваги, так і недоліки.

Переваги:

- висока прихованість інформації, яка передається по лініях зв'язку проводовими засобами;

- захист зв'язку від спрямованих перешкод противника;

- можливість забезпечення багатоканального зв'язку за допомогою апаратури ущільнення, з утворенням каналів високої якості.

Недоліки:

- можливість забезпечення зв'язку тільки між нерухомими ПУ;

- висока залежність стану кабельних ліній зв'язку від вогневого впливу противника та можливість пошкоджень своєю бойовою та іншою технікою;

- тривалий час на розгортання та згортання кабельних ліній;

- обмежене використання кабельних ліній зв'язку на зараженій та важкопрохідній місцевості (ліс, болото, річки і т.ін.);

- складність розгортання і згортання ліній, велике витрачання сил і засобів проводового зв'язку.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 3644 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...