Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація забезпечення корпоративної безпеки членами УСПП



Безпосередньо безпека кожного підприємства покладається на його службу безпеки або уповноважену на те особа. За необхідності дану функцію може виконувати представник регіонального підрозділу Української національної служби економічної безпеки та захисту інвестицій (надалі УНСЕБ). Керівник підприємства створює та забезпечує ефективну діяльність служби безпеки свого підприємства. Він або уповноважена ним особа організує взаємодію з РПКБ та Департаментом. Тобто інтегрує свою систему безпеки до загальної системи корпоративної безпеки членів УСПП. Таким чином система корпоративної безпеки може формуватися не тільки за ініціативою з Департаменту але й завдяки зустрічній ініціативі підприємства. Така інтеграція надасть можливість ефективно реалізовувати усі механізми нейтралізації загроз для підприємств. Реалізується головний постулат Концепції: безпека кожного члена УСПП є гарантією безпеки розвитку усієї організації. Небезпека для одного члена створює загрозу регіональній безпеці підприємництва, а через неї – і безпеці організації в цілому.

Для підприємств – учасників системи корпоративної безпеки членів УСПП РПКБ та Департаментом надається відповідна допомога. Вона передбачена у розділі “Елементи корпоративної безпеки членів УСПП”. На РПКБ покладені завдання з організації підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів, які безпосередньо забезпечують безпеку підприємств, а також надання консультацій керівникам підприємств з питань безпеки, підготовка уніфікованих документів для діяльності служб безпеки підприємств або уповноважених на те осіб і своєчасне інформування керівників щодо виникнення загроз, ризиків, небезпек та стан аналізу безпеки у регіонах.

9. РІВНІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОРПОРАТИВНОЇ БЕЗПЕКИ ЧЛЕНІВ УСПП

Перший рівень (тактичний) – безпека здійснюється власними силами підприємства, його службою безпеки (СБП). Діяльність СБП здійснюється на підставі методичних рекомендацій та інформаційних матеріалів, що надаються з Департаменту та РПКБ.

Другий рівень (тактичний, регіональний) – безпека здійснюється за допомогою РПКБ з залученням регіональних суб’єктів безпеки УСПП – УНСЕБ.

Третій рівень (тактичний, центральний) – безпека здійснюється за допомогою використання ресурсів Департаменту, віце-президента УСПП з безпеки.

Четвертий рівень (стратегічний) – загрози безпеці підприємництва нейтралізуються заходами, передбаченими спеціальними рішеннями Ради УСПП, з допомогою дій, скоординованих із представників вищих органів державної влади.

10. МЕХАНІЗМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОРПОРАТИВНОЇ БЕЗПЕКИ ЧЛЕНІВ УСПП

Для реалізації цієї Концепції та з метою системного та ефективного забезпечення вирішення питань корпоративної безпеки підприємств на усіх рівнях від заходів, здійснюваних на підприємствах до вирішення проблем загальнодержавного значення, що знаходяться в компетенції Верховної Ради України, Секретаріату Президента України та Кабінету Міністрів України пропонуються такі механізми створення сприятливого, безпечного клімату економічної діяльності в Україні:

Механізми забезпечення корпоративної безпеки членів УСПП у співробітництві з вищими органами державної влади;

– механізми правового забезпечення безпеки підприємств.

У співпраці із народними депутатами Верховної Ради України, які балотувались від підприємств УСПП, ініціювати прийняття низки законодавчих актів, які регламентують вдосконалення заходів безпеки підприємств та підприємницької діяльності в Україні. За рішенням Ради УСПП запропонувати створення в Комітеті ВР України з національної безпеки і оборони групи депутатів із залучанням депутатів позафракційних груп ВР, які б відстоювали інтереси безпеки підприємств на законодавчому рівні. Розглядаючи вдосконалення механізмів нейтралізації загроз для діяльності вітчизняних підприємств, як складової національної безпеки України, за рішенням Ради УСПП звернутися до секретаря РНБО України з пропозицією щодо створення Громадсько-експертної ради з питань безпеки підприємств та їх сталого розвитку. Ініціювати винесення на обговорення засідань РНБО України найбільш проблемних питань безпеки підприємництва та створення умов для їх всебічного вирішення;

– механізми забезпечення розробки та реалізації державної політики у сфері безпеки підприємств України.

За рішенням Ради УСПП увійти з пропозиціями до Секретаріату Президента України щодо створення Робочої групи з питань забезпечення безпеки підприємств та їх сталого розвитку. Ініціювати проведення ряду круглих столів на державному рівні з метою формування державної політики у сфері вдосконалення безпеки підприємництва в Україні;

– механізми забезпечення безпеки підприємств з питань координації роботи з центральними органами виконавчої влади.

За рішенням Ради УСПП ініціювати створення Громадської комісії з питань безпеки підприємств при КМ України. Підготувати необхідні для прийняття КМ України Постанови з питань безпеки підприємництва в Україні, затвердження Державної програми з цього питання та прийняття Концепції з безпеки особи та підприємницької діяльності в Україні;

– механізми забезпечення безпеки підприємництва шляхом нейтралізації впливів злочинності, корупції, промислового шпигунства тощо.

За поданням Ради УСПП делегувати представників УСПП до громадських консультативних рад (колегій), які утворені при МВС, СБУ, Державній податковій адміністрації України. Ініціювати утворення Громадських Рад при Державній податковій адміністрації України, Державній прикордонній службі України, Державному митному комітеті України тощо;

– механізми забезпечення безпеки підприємств-членів УСПП на регіональному рівні.

Ініціювати за рішенням Ради УСПП створення при головах обласних держадміністрацій України громадських комісій з питань безпеки підприємств. Ініціювати утворення при МВС, СБУ, прокуратурах, податкових адміністраціях областей громадських обласних консультативних рад з питань безпеки підприємств.

Механізми забезпечення корпоративної безпеки підприємництва засобами УСПП:

– механізми реалізації політики та стратегії у сфері безпеки підприємств, що забезпечуються діяльністю Ради УСПП, Комісії УСПП з питань безпеки суб’єктів господарювання та захисту інвестицій.

– механізми надання консультативної допомоги підприємствам через Департамент, РПКБ та Бюро ФРУ з питань координації безпеки бізнесу, енергозбереження та захисту інвестицій.

– механізми надання послуг з питань безпеки, забезпечення сталого розвитку підприємств через здійснення відповідних заходів із залученням фахівців - експертів для підприємств за їх заявкою на договірних засадах через (УНСЕБ)[1].

– механізми інформування підприємств з питань виникнення загрози, ризику, небезпеки через РПКБ під контролем Департаменту.

– механізми реалізації системи безпеки на членів корпоративної безпеки УСПП, через організацію діяльності власної служби безпеки з отриманням допомоги та з використанням оптимальних внутрішніх та зовнішніх механізмів забезпечення корпоративної безпеки.

– механізми забезпечення сталого розвитку підприємства через утворення підрозділів конкурентної (ділової) розвідки на підприємстві з забезпеченням безпеки зовнішньоекономічної діяльності, безпеки залучення інвестицій та інвестиційної діяльності.

– механізми забезпечення безпеки підприємств при виникненні екстремальних умов у їх діяльності реалізуються шляхом оперативного втручання Департаменту та РПКБ з залученням усіх дієвих внутрішніх та зовнішніх механізмів безпеки.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 372 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...