Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТДП в системі юридичних наук



ТДП входить до системи юридичних наук. У своїх дослідженнях ТДП спирається на досягнення інших юридичних дисциплін, синтезує та систематизує їх висновки з метою більш глибоких загальнотеоретичних узагальнень.

ТДП входить до групи теоретико-історичних юридичних наук разом з ІДПУ, ІДПЗК, ІППВ та тісно взаємодіє з ними. Взаємозв’язок проявляється у:

1) глибоке вивчення і узагальнення історичного матеріалу є необхідним для більш повного і всебічного дослідження загальнотеоретичних державно-правових проблем та визначення закономірностей історичного розвитку держави і права;

2) історія держави і права в процесі пізнання тих або інших глобальних за своїм змістом історичних явищ та подій спирається на висновки й узагальнення, зроблені в межах ТДП;

3) ТДП та історико-юридичні науки аналізують всі історичні і сучасні типи та форми держави і права;

4) приділяється увага причинам і умовам зародження держави і права;

5) досліджують закономірності їх розвитку та функціонування.

Зв’язок з юридичною конфліктологією (вивчення конфліктів, що виникають, розвиваються та розв’язуються на підставі внутрішньодержавного або міжнародного права. Конфліктологія використовує всі теоретичні і методологічні засоби, вироблені ТДП. ТДП, в свою чергу, використовує висновки та рекомендації, що формулюються юридичною конфліктологією, оскільки оптимальне, безконфліктне розв’язання суперечностей у державно-правовій сфері має важливе теоретико-прикладне значення.

ТДП виступає теоретико-методологічною базою для групи галузевих юридичних наук. Відносно кожної з галузевих дисциплін ТДП виконує роль узагальнюючої науки, що синтезує конкретний юридичний матеріал. Вона забезпечує впорядкування та систематизацію всіх знань про державу і право, всієї здобутої галузевими юридичними науками державно-правової інформації, сприяє виробленню єдиного підходу до аналізу державно-правових явищ, інститутів та установ.

Крім того, ТДП перебуває під впливом галузевих юридичних наук. При визначенні ключових юридичних понять та категорій, а також при формуванні загальної методології наукових досліджень ТДП спирається на матеріал нагромаджений галузевими дисциплінами; узагальнює, оцінює та інтерпретує дані галузевих юридичних наук.

Зв’язок з групою спеціальних юридичних наук так як пов’язана з юридичною практикою, яка вивчається даними дисциплінами.

Зв’язок з групою наук, що вивчають зарубіжні державу і право – порівняльне правознавство.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 541 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...