Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Теоретичні засади організації торгівлі



ЗМІСТ

Тема 1. Теоретичні засади організації торгівлі  
Тема 2. Структурна перебудова торгівлі  
Тема 3. Організаційні моделі в системі торгівлі  
Тема 4. Організація роздрібної торгівлі  
Тема 5. Організація оптової торгівлі  
Тема 6. Складська мережа  
Тема 7. Упаковка товару та операції з нею  
Тема 8. Транспортно-експедиторське обслуговування підприємств торгівлі.  

Змістовий модуль 1. ОРГАНІЗАЦІЯ ТОРГІВЛІ ЯК ВИДУ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

ЛЕКЦІЯ №1

Тема 1. Теоретичні засади організації торгівлі

1. Поняття організації торгівлі

2. Характеристика організації торгівлі.

3. Основні принципи організації в торгівлі.

1. У науковій практиці немає цілісної теорії організації і, відповідно, бракує єди­ного погляду на сутність організації. Тому важливо з'ясувати зміст терміну «орга­нізація».

Поняття «організація» походить від французького слова «organization», що означає «придаю стрункий вигляд, улаштовую». Це поняття багатозмістове. Воно трактується в різних джерелах по-різному: або як упорядкування складових елеме­нтів організаційної структури, або як організаційне забезпечення реалізації різних функцій, або як організаційна система, частіше соціальна.

У першому випадку організацію визначають як процес упорядкування і форму­вання структури системи, забезпечення узгодженої і скоординованої взаємодії еле­ментів системи, тобто взаємозв'язок між частинами цілого.

Другий випадок - організація включає раціональне і цілеспрямоване викорис­тання методів, способів, прийомів, дій щодо реалізації функцій та процесів, спря­мованих на досягнення цілей системи.

Зміст третього випадку полягає у тому, що організація розглядається як угрупо­вання людей, діяльність яких свідомо координується й управляється.

Узагальнюючи різні трактування, можна визначити організацію як єдність вну­трішньої впорядкованості, узгодженості і взаємодії автономних складників ці­лісної системи, з одного боку, та сукупність організуючих процесів, спрямова­них на функціонування і розвиток такої системи - з другого. Таке визначення організації носить загальний характер. Разом з тим воно дає мож­ливість сформулювати дефініцію більш вузького змісту, прийнятного для такої со­ціально-економічної системи, як торгівля.

Організація торгівлі являє собою сукупність упорядкованих і взаємодіючих організаційних елементів (торговельних підприємств, організацій, підсистем), що створюють цілісну систему, а також комплекс цілеспрямованих організую­чих дій, що забезпечують функціонування торгівлі. Отже, організація торгівлі охоплює організаційну структуру (організаційну побудову) і організаційну діяль­ність. Відповідно, організацію торгівлі можна розглядати у двох аспектах - стати­ки і динаміки.

Статика характерна для структури, організаційної побудови, де сукупність порі­вняно стійких зв'язків і організаційних відносин забезпечують збереження основ середовища.

Динаміка властива організаційній діяльності, яка спрямована на реалізацію функцій торгівлі, забезпечення торгово-оперативних, торгово-технологічних, комер­ційних, інших процесів, характерних для торгівлі.

Для більш повного розкриття сутності організації торгівлі важливо визначити, що є об'єктом, а що - предметом цієї науки з тим, щоб установити, чим вона за­ймається і які явища і процеси вивчає.

Об'єктом вивчення організації торгівлі є сфера торгівлі як цілісна соціа­льно-економічна система та складові її організаційної структури. Предме­том організації торгівлі є відносини і зв'язки, що зумовлюють взаємодію внутрішніх елементів системи, а також процеси і дії організуючої спрямо­ваності.

Зі врахуванням змісту і характеру об'єкта та предмета організації торгівлі доці­льно розмежувати її призначення і функції відносно суміжних дисциплін, насампе­ред «Теорії організації» і «Теорії управління». Це дозволить уникнути підмін і змі­шування понять і категорій, що нерідко трапляється в науковій, навчальній літературі, а також на практиці.

Теорія організації - фундаментальна наука. Вона вивчає закони, загальні принципи функціонування і розвитку організаційних відносин у природі та суспі­льстві і сумісна з будь-якою системою, яка має складну організацію. Організація ж торгівлі є похідною, прикладною наукою, яка базується на теоретичних засадах організації, використовуючи її загальні категорії для практичної організаційної діяльності.

Що стосується «Організації торгівлі» і «Теорії управління», то тут співвідно­шення інші. Категорія «організація» використовується в теорії управління як процес моде­лювання і проектування структури управління. Крім того, з поняттям організації в «Теорії управління» тісно пов'язане впорядкування ієрархічних взаємозв'язків, по­діл повноважень, відповідальності, розподіл обов'язків по вертикалі. Але найчасті­ше під організацією в контексті Теорії управління розуміють функцію управління щодо забезпечення виконання управлінських рішень. Таким чином, мета організації в управління полягає в тому, щоб підтримати систему в установлених значеннях конкретних параметрів. Організація ж є заходом упорядкованості системи і чинни­ком взаємодії всіх структурних елементів для досягнення цілей системи. Отже, очевидно, що організація торгівлі є більш загальним і широким поняттям, ніж управління торгівлею.

2. Глибина, сутність організації торгівлі може бути розкрита через її зміст, який
виявляється в єдності структури й організаційних процесів.

Структура торгівлі містить елементи, організаційні відносини, зв'язки і взаємодію. Крім того, структура торгівлі як соціально-економічна система багатогранна і включає господарську, функціональну, управлінську, технологічну, соціальну, територіальну та інші види структур. При цьому модель системи формують три структури: господарська, функціональна й управлінська. Зовнішньо така модель виражається в організаційній побудові, точніше, в організаційній структурі торгівлі.

Основними елементами організаційної структури слід вважати:

· торговельні об'єкти, торговельні підприємства, (їх підрозділи), об'єднання,
організації;

· підсистеми торгівлі: галузеві, функціональні, відомчі, територіальні та ін.;

· управлінські органи, підрозділи, служби.

Органічними компонентами організаційної структури торгівлі виступають також сукупність відносин і зв'язків. Найбільш характерними для торгівлі є:

· організаційні, управлінські, економічні, соціальні та технологічні відносини;

· господарські, економічні, зовнішньоекономічні, інтеграційні та коопераційні
зв'язки;

Система відносин й зв'язків підтримує постійну взаємодію елементів структури
торгівлі. При цьому взаємодія елементів може бути пряма і опосередкована.

Організаційну структуру торгівлі становлять чисельні об'єкти торгівлі, різні підсистеми, структура управління і контролю. До організа­ційної структури слід віднести також об'єкти інфраструктурного обслуговування, взаємопов'язані і взаємодіють між собою.

Організаційна структура виступає важливою, але не єдиною складовою організації торгівлі. До її змісту належать також організаційні процеси, або організаційна
діяльність. Під організаційною діяльністю слід розуміти сукупність форм, методів, прийомів та засобів організаційного характеру, які використовуються для організаційного забезпечення функціонування та розвитку торгівлі.

Жодна функція торгівлі не може бути ефективно реалізована без належної організації. Тому за своїм змістом організаційна діяльність в торгівлі складна і багатоаспектна. Вона охоплює як прості торгівельні операції, так і складні процеси оперативного, торгово-технологічного, комерційного, економічного, управлінського характеру.

Сукупність організаційних дій на всіх ієрархічних рівнях у торгівлі може бути
зведена до такого переліку укрупнених напрямків:

· створення нової організаційної структури;

· перебудова, реформування, вдосконалення існуючої організаційної структури;

· організаційне забезпечення успішного функціонування організаційної структури та її гармонійного розвитку;

· вдосконалення організаційних відносин і зв'язків;

· підвищення ефективності взаємодії елементів організаційної структури;

· організація операцій, процесів, робіт та їх оптимізація;

· диверсифікація торговельної діяльності;

· організаційний аналіз і організаційне проектування;

· організація взаємодії елементів організаційної структури з суб'єктами поза
межами системи;

· інтеграція організаційної структури торгівлі на різних рівнях у зовнішнє середовище.

3. Організаційна діяльність має чітку спрямованість і свої особливості, які полягають у специфіці цілей, організаційних механізмів, характері дій, їх масштабності,
кінцевих результатах. Разом з тим на практиці вона перетинається і доповнюється з
управлінською діяльністю, зберігаючи при цьому свій зміст і характер як самостійний від діяльності.

Складність і багатогранність організації торгівлі зумовлює сукупність принци­пів, які доцільно поділити на загальні, або загальносистемні, принципи організації, принципи побудови організаційних систем у торгівлі, а також принципи організації процесів.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 676 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...