Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні способи легітимації державної влади та контролю над владою



Основні сучасні концепції демократії та національні конституційні системи. Суверенітет як категорія конституціоналізму: генезис та еволюція поняття. Співвідношення політичної та економічної демократії, безпосередньої та представницької демократії.

Конституційно-правові засоби прямої демократії: референдум, народна правотворча ініціатива, відкликання народного представника тощо.

Виборче право та його принципи. Поняття виборчого процесу, його основні стадії. Поняття виборчої системи. Різновиди виборчих систем: мажоритарна, пропорційна, мажоритарно-пропорційна.

Організація публічної влади та доступ народу до публічних послуг

Поняття та форми публічної влади. Публічна влада як інститут конституційного права зарубіжних країн. Основні принципи організації публічної влади: конституційна держава, верховенство права, поділ влад, субсидіарність та пропорційність, суверенність.

Форма публічної влади як комплексний інститут конституційного права. Класифікація держав за формами: монократичні, транзитні, полікратичні. Інститут форми правління: поняття та його різновиди. Республіка та монархія.

Політико-територіальна організація публічної влади: унітаризм, регіоналізм, федералізм. Державний (політичний) режим.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 380 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...