Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основи побудови зображень. Ортогональні проекції точки



Метод побудови плоского зображення (кресленика) за допомогою ортогонального проекціювання на дві площини проекцій був запропонований французьким вченим Гаспаром Монжем (1746-1818 рр.).

На рисунку 1.1а зображено дві взаємно перпендикулярні площини: П 1 - горизонтальна площина проекцій, П 2 - фронтальна площина проекцій. Вони перетинаються по прямій x 12, яка називається віссю проекцій.

Площини проекцій П 1 і П 2 поділяють простір на чотири чверті.

Щоб отримати горизонтальну А 1 та фронтальну А 2 проекції точки А, необхідно опустити з точки А перпендикуляри, відповідно, на П 1 та П 2.

А 12 - проекція точки А на вісь x 12.

Дві ортогональні проекції точки А (А 1, А 2) визначають положення точки в просторі. Такий рисунок є позиційно повним та метрично визначеним, він визначає форму та розміри зображуваної фігури. Проте, оскільки просторова фігура є тривимірною, а також у зв'язку з тим, що за двома зображеннями незавжди просто визначити конструкцію складного об'єкта, то доцільно буде давати ще й проекцію на третю площину (наприклад, профільну площину проекцій П 3, яка перпендикулярна до П 1 та П 2 (рис. 1.1. б)).

Рис. 1.1. Побудова проекцій точки А на П 1 та П 2 (а) і точки В на П 1, П 2 та П 3 (б)

При побудові системи з трьох прямокутних проекцій (плоске зображення) площину П 2 вважають нерухомою, а площини П 1 і П 3 суміщають з нею обертанням навколо осей x 12 та z 23 відповідно, рис. 1.2.

В результаті перетину трьох площин проекцій отримують декартову систему координат.

Якщо задані три координати точки, то легко побудувати її ортогональні (прямокутні) проекції. На рисунку 1.3а показано дві проекції (А 1, А 2) точки А з координатами x А, y A, z А. Побудова профільної проекції (А 3) точки А виразно показана на рисунку.

Рис. 1.2. Перехід від просторового зображення побудови проекцій точки до плоского

В подальшому при розв'язанні різних задач на рисунках площини проекцій не обмежують, а їх назви також не показують, рис. 1.3б.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 740 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...