Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема: Розгляд зовнішньоекономічних спорів в порядку арбітража



Розгляд спорів у зв’язку зі здійсненням ЗЕД може здійснюватися:

1) в державних судах (в тому числі господарських судах);

2) в тритейських організаціях (в тому числі в міжнародних комерційних арбітражах (міжнародних комерційних арбітражних судах)).

При вивченні цієї теми студентам необхідно уяснити, який суд розуміється під третейським (арбітражним) судом та чому організації та фірми різних країн, укладаючи контракти, вважають, що розгляд спору в міжнародному комерційному арбітражі краще, ніж судовий розгляд в державних судових органах. Далі слід зупинитися на видах комерційного арбітражу, зокрема на ізольованому та постійно діючих арбітражах.

В свою чергу серед постійних арбітражів слід виділити загальні та особливі (галузеві­) арбітражі.

Студентам слід також вміти розрізняти джерела правового регулювання арбітражного розгляду спорів.

Особливу увагу при вивченні даної теми необхідно приділити арбітражному розгляду спорів на практиці та визнанню і виконанню арбітражних рішень.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

Варіант 1.

1. Поняття та принципи зовнішньоекономічної діяльності. Види зовнішньоекономічної діяльності.

2. Поняття єдиного митного тарифу України. Класифікатори товарів.

Задача.

Вищий господарський суд України розглянув справу за позовом ізраїльської фірми К.І.Р. до об’єднання «Укрфармація» про стягнення 300 000 дол.США – вартості медикаментів, які постачалися за контрактом. Вищий господарський суд порушив провадження у справі, проти чого відповідач категорично заперечував, мотивуючи свою позицію тим, що зовнішньоекономічний контракт містив арбітражне застереження, відповідно до якого «обидві сторони заявляють про свої наміри вирішувати всі спори на підставі обоюдної домовленості. У випадку, якщо домовленості не вдалося досягти, остаточне рішення приймає Міжнародний комерційний арбітражний суд при ТПП України».

Вирішіть ситуацію.

Нормативні акти: [12], [13], [14], [16], [17], [18], [2], [3], [4], [5], [6], [9], [11], [15].

Література: [1], [16], [17], [19], [20], [25], [28], [29].





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 156 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...