Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хід роботи. Досліджуваний розшукує на металевій таблиці число (у певному порядку, відповідно завданню), називає і торкається його металевим стрижнем



Досліджуваний розшукує на металевій таблиці число (у певному порядку, відповідно завданню), називає і торкається його металевим стрижнем, з'єднаним з таблицею. При цьому замикається електричний ланцюг і дотик реєструється на стрічці самопишучого приладу у вигляді піка.

             
             
             
             
             
             
             

Рис. Цифрова таблиця для дослідження переключення уваги.

Спершу досліджуваний розшукує й називає (з дотиком до таблиці) чорні числа (1-ша серія) у зростаючому порядку (від 1 до 25), потім червоні (2-га серія) в убуваючому порядку (від 24 до 1). Потім досліджуваний розшукує і називає числа - одне чорне і одне червоне – які в сумі складають 25 (наприклад 24 і 1, 23 і 2 і т. д.), також при цьому торкаючись стрижнем цифр на дошці (3-тя серія). Останню серію він виконує двічі: 1) за умови відносної тиші і 2) на фоні факторів, що відвертають увагу (гучна розмова, запитання, з якими звертаються до нього та ін.).

При користуванні паперовою таблицею досліджуваний розшукує, називає і показує указкою (торкаючись цифри) числа 1-ї серії, потім 2-ї. Досліджувач по секундоміру визначає час, витрачений на пошук числа, секретар записує час і можливі помилки.

Якщо досліджуваний швидко знаходить число — визначають і записують час, за який він назве і покаже всі числа 1-ї серії, потім 2-ї серії. Після цього він виконує завдання 3-ї серії в різних умовах; досліджувач визначає час виконання завдань по секундоміру.

Оформлюють протокол досліду, записують результаті. По запису на діаграмній стрічці визначають час пошуку кожного числа. Порівнюють час розшуку на початку, всередині та наприкінці виконання завдання одної серії. Порівнюють час пошуку суми чисел без перешкод та при дії факторів, що відвертають увагу. Порівнюють результати різних досліджуваних. Роблять висновки.

Контрольні запитання:

1. Які властивості нервових процесів лежіть в основі швидкості перенесення уваги?

2. Як впливають на швидкість підсумовування пар чисел шум та інші перешкоди?

3. Яке практичне значення має визначення швидкості переключення уваги?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 160 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...