Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хід роботи. 1. Визначення залежності швидкості розвитку стомлення від частоти подразнення (рухів)



1. Визначення залежності швидкості розвитку стомлення від частоти подразнення (рухів). Руку досліджуваного фіксують у ергографі. Надівають петлю ергографа на вказівний палець. На гачок ергографа підвішують вагу 1,5 кг, пускають у хід метроном (60 ударів за 1 хв) і горизонтальний кімограф (мала швидкість), на якому записують ергограму. Досліджуваний з максимальною силою піднімає вагу при кожному ударі метронома. Відмічають за секундоміром час розвитку стомлення від тої миті, коли амплітуда зубців ергограми почне зменшуватися, до миті, коли досліджуваний не зможе підняти пальцем вагу (відмова від роботи). Аналізують ергограму.

Після 5-хвилинного відпочинку повторюють дослід, збільшивши частоту ударів метронома до 100 за 1 хв. Відмічають час розвитку стомлення.

 
 

Рис. 3. Характер ергограм залежно від частоти подразнення (читати справа наліво): 1 – при підніманні ваги з інтервалом 1 с,2 – те саме – 2 с, 3 – те саме – 3 с.

2. Визначення залежності швидкості розвитку стомлення від навантаження. За участю іншого досліджуваного записати ергограму при навантаженні 1,5 кг і частоті подразнення 100 ударів метронома за 1 хв. Після 5-хвилинної перерви записати ергограму при навантаженні 3 кг і такій самій частоті подразнення.

Порівняти час настання стомлення і характер ергограм. Обчислити роботу (у джоулях) за формулою А = Рh, де Р – маса ваги, кг; h – сумарна висота підйому, см, обчислена за ергограмою (підсумовують висоту всіх підйомів). Визначити тривалість роботи при різному навантаженні. Характеристики роботи записати в таблицю (для переводу у джоулі величину роботи у кілограмах на сантиметр множать на коефіцієнт 9,807).

Частота подразнення Маса навантаження, кг Сумарна висота підйому ваги, см Робота, Дж/ Тривалість роботи, хв
         

3. Феномен “активного відпочинку“ за І.М. Сеченовим. Роботу виконувати правою рукою на ергографі за умов, указаних у п. 1. Під час 5-хвилинного відпочинку правої руки лівою піднімати і опускати вагу (1—2 кг), потім знову записати ергограму правої руки. Порівняти час настання стомлення після 5-хвилинного відпочинку (п. 1) та після активного відпочинку.

Записати ергограму при роботі лівою рукою за умов, указаних у п. 1. Відмітити час настання явних ознак стомлення - майже повна відмова від роботи. У цю мить дати команду досліджуваному: не припиняючи роботи лівою рукою, правою активно стискувати пальці в кулак у ритмі ударів метронома. Відмітити час настання стомлення (воно настає пізніше).Оформити протокол досліду. Зарисувати ергограми. Зробити висновки.

Контрольні запитання:

1. Яка залежність між навантаженням і роботою?

2. У чому полягає правило середніх навантажень?

3. Якезначення для зниження стомлення має активний відпочинок?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 422 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...