Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання



1. Вивчіть тему «Типові помилки у слововживанні» [4; 42—56].

2. Підготуйтеся до проведення дискусії методом «мозковий штурм» на одну із запропонованих тем:

· «Що нам потрібно зробити для здобуття якісної освіти?»

· «Чи потрібно нам дві державні мови?»

3. Підготуйтеся до проведення ділових перемовин з налагодження співпраці студентського парламенту і ректорату Вашого університету, обґрунтуйте свої пропозиції.

4. Створіть візитну картку службової особи, що міститиме такі дані:

· назву організації;

· прізвище, ім’я та по батькові;

· посаду;

· службову адресу;

· телефон.

5. Зредагуйте словосполучення. Прокоментуйте виправлені помилки.

Вважати необхідним, в загальному випадку, вклад в науку, включати питання, в найближчий час, в подальшому, в порядку виключення, в разі необхідності, всі бажаючі, гостра необхідність, давати добро, давати можливість, добитися результатів, заключається в тому, заслуговує уваги, ставити до відома, являти собою, явна помилка, приходить на думку, в якості секретаря, в той час як.

6. Утворіть словосполучення з поданими попарно словами. Яку функцію ці слова виконуватимуть?

Зразок: синтаксичний зв’язок — у зв’язку з сімейними обставинами.

Мета — з метою; протяг — протягом; результат — у результаті; рахунок — за рахунок; дякую — завдяки; суперечки — всупереч; відповідно — відповідно до.

7. Перекладіть українською мовою мовні штампи, використовувані під час ділових бесід, нарад.

С чего мы начнем сегодня? Я считаю, мы начнем с обсуждения плана. Дело в том, что не все еще собрались. Это Вас устраивает? Да, вполне. Я думаю, вопрос можно считать решенным. Полностью с Вами согласен. Вы правы. Совершенно верно. Мы с Вами договорились? Вы в этом несколько ошибаетесь. Это не так. Это противоречит нашей практике. Я с Вами не согласен. У меня есть замечания. Я в этом не уверен. Я хотел бы продолжить разговор позже. Я с удовольствием представляю Вам гостей.

8. Доведіть на поданих прикладах, що «неправильно вжите слово породжує помилкові судження» (Г. Спенсер). Доберіть самостійно 5—6 прикладів типових помилок у слововживанні.

На протязі століття — сиджу на протязі; являється уві сні — являється інженером; на мій адрес — адрес з нагоди ювілею; річний вокзал — річна норма; знайомий рибалка — вдала рибалка; невірний результат — невірний друг; рахувати гроші — можна рахувати переможцем.

9. Знайдіть у кожному варіанті словосполучення, що не відповідають нормам літературного слововживання..

· Висловлювати подяку; дякувати Вас; бути вдячним.

· Добрий день, пане професоре; доброго дня, Ігоре; добридень земляки.

· Вибачаюсь, що затримав Вас; даруйте на слові; не гнівайтесь на мене.

· Розпочнемо о пів на першу; працюємо до другої годин; вже три години дня.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 4464 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...