Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота №12



Тема: Обслуговування та основи ремонту джерел живлення

Мета: Засвоїти вимоги та правила обслуговування та основи ремонту джерел живлення

Обладнання: імпульсні блоки живлення

Короткі теоретичні відомості

1.1 Ремонт блоків живлення

По-справжньому ремонтом блоку живлення займаються рідко - дешевше замінити його новим. Дефектний блок живлення зазвичай викидають, якщо, звичайно, він не є високоякісним або дорогим. У останньому випадку краще відправити його на фірму, що спеціалізується на ремонті блоків живлення і інших компонентів.

Якщо у вас є досвід роботи з високою напругою, то ви зможете відремонтувати блок живлення власними силами. Правда, для цього знадобиться його відкрити, але робити це не рекомендується. Більшість фірм-виробників прагнуть перешкодити "проникненню" в блок живлення, застосовуючи при збірці спеціальні гвинти типу Torx. В той же час фірми, що проводять інструменти, випускають комплекти викруток, якими можна відвернути гвинти із захистом. Деякі блоки живлення зібрані на заклепках, і при розтині блоку їх доводиться висвердлювати. Врахуйте, що виробники створюють всі ці перешкоди з однією метою - захистити недосвідчених людей від високої напруги. Вважайте, що ви попереджені!

У більшості блоків живлення для захисту від перевантаження встановлений внутрішній плавкий запобіжник. Якщо він перегорить, блок живлення працювати не буде. Відкривши корпус, його можна замінити, але в більшості випадків заміна нічого не дасть - якщо не усунена основна несправність, перегорить і новий запобіжник. В цьому випадку краще всього відправити блок живлення до ремонтної майстерні.

Джерела живлення персональних комп'ютерів мають вбудовані регулювання напруги, яка калібрується і встановлюється при виготовленні. Через якийсь час параметри деяких вузлів (компонентів) можуть змінитися, тоді зміниться і вихідна напруга. Якщо справа йде саме так, можна за допомогою засобів настройки знову встановити правильні значення напруги. Декілька засобів коректування напруги знаходяться усередині джерела живлення, зазвичай вони є змінними резисторами.

Також повинні знайти для кожної напруги свій підстроювальний резистор. Це можна встановити емпіричним шляхом. Можна відзначити поточні позиції всіх резисторів, а потім вимірювати вихідну напругу, одночасно (по черзі) злегка змінюючи положення органів управління кожного підстроювального пристрою, поки не побачите зміну напруги. Якщо ви змінюєте положення органів управління подстроечного пристрою, а спостережувана вами напруга не змінюється, відновите положення у вихідну позицію. (Для цього стане в нагоді мітка, яку ви поставили перед початком експерименту.) За допомогою цього методу можна скоректувати величину кожної напруги, встановивши його значення рівним стандартному, тобто +3,3, ±5 або ±12 В.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 469 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...