Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Напрямки індустріалізації і механізації малярних робіт



Малярні та інші опоряджувальні роботи досить трудомісткі і потребують великих витрат ручної праці і часу. Тому науковці, раціоналізатори і новатори виробництва спрямовують свої зусилля на інтенсифікацію опоряджувальних процесів виробництва, в тому числі малярних, альфрейних, мозаїчних.

Щоб знизити трудові витрати на опоряджувальні роботи і зменшити їх строки, готові будівельні конструкції (стінові панелі, перегородки, панелі перекриття, віконні і дверні блоки тощо) надходять на будівельні об'єкти у максимально готовому вигляді. Так, зовнішні стінові панелі підготовляють під фарбування в заводських умовах, тобто очищають, підмазують і шпаклюють, а зовнішню поверхню їх остаточно опоряджують декоративною штукатуркою, плитками або мозаїкою. Все це виконують на спеціальних постах доведення або в малярних цехах на конвеєрних напівавтоматичних або автоматичних лініях, що дає змогу максимально механізувати частину трудомістких опоряджувальних процесів.

Віконні і дверні блоки підготовляють і фарбують на поточних лініях в електричному полі високої напруги. Переміщують їх по цеху за допомогою підвісного конвеєра. Спочатку блоки просочують струмопровідною сумішшю, потім їх шпаклюють, шліфують і фарбують у спеціальних камерах. Пофарбовані блоки сушать і відправляють на будівельні об'єкти.

Значно прискорює виконання опоряджувальних робіт застосування віконних блоків, підвіконників, наличників, плінтусів, виготовлених із пластмас. Ці матеріали гігієнічні, мають привабливий вигляд і не потребують фарбування. Застосування нових синтетичних шпаклівок, ґрунтовок і фарбння нових синтетичних шпаклівок, ґрунтовок і фарб (поліхлорвінілових, полівінілацетатних тощо) також скорочує строки опоряджувальних робіт, оскільки вони висихають значно швидше, ніж олійні.

Іншим напрямом інтенсифікації опоряджувальних робіт є застосування нових машин і механізмів безпосередньо на будівельних об'єктах. Так, для очищення і шліфування поверхонь використовують електричні або пневматичні (такі, що працюють від стисненого повітря) шліфувальні машинки, піскоструминні апарати тощо. Ґрунтують і фарбують поверхні за допомогою ручних або електричних фарбопультів і фарбувальних агрегатів.

Нині центр ваги всіх опоряджувальних робіт переміщується на спеціальні заводи і домобудівні комбінати, тобто конструкції надходять на будівельні майданчики а максимальною готовністю, повністю опоряджені плівковими синтетичними матеріалами або виготовлені із синтетичних матеріалів. Збільшується застосування в будівництві об'ємних конструкцій, які надходять на будівельні майданчики майже повністю опоряджені як всередині, так і зовні.

За таких умов обсяг опоряджувальних робіт, які потрібно буде виконувати безпосередньо на будівельному об'єкті, значно зменшиться, а ступінь їх механізації збільшиться.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 1223 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...