Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основна частина



Вступ

Метою роботи є розрахунок приводу стрічкового транспортера, що включає в себе підбор двигуна, проектування пасової та зубчастої передач, розрахунок навантажень, що діють на вали.

Підбор двигуна передбачає визначення потрібної потужності та оптимальної частоти обертання двигуна. З підбором двигуна визначаються передаточні числа елементів приводу, а також обертових моментів, що діють на вали.

Розрахунок пасової передачі передбачає визначення її габаритних розмірів та навантажень, що діють в перерізі пасу. Спроектована передача представлена на кресленні, окремо проектується ведучий шків.

Проектування зубчастого редуктора передбачає визначення габаритних розмірів колеса та шестерні, а також зображення зубчастої передачі на кресленні.

Основна частина

1. Визначення потужності та частоти обертання електродвигуна

Метою розрахунку є визначення потужності електродвигуна, необхід­ної як для подолання корисного навантаження, так і внутрішнього опору в елементах приводу.

Визначаємо потужність на виході Pвих, кВт:

(1.1)

Визначаємо ККД приводу за формулою:

, (1.2)

де – ККД пасової передачі, – ККД зубчастої передачі, – ККД муфти, – ККД пари підшипників, – кількість пар підшипників в приводі. З табл. 1 методичних вказівок беремо наступні значення: , , , , . Підставивши ці значення в формулу 2.1 отримуємо значення .

Визначаємо потужність , що споживається від електродвигуна, кВт:

(1.3)

Наступним кроком обираємо двигун за потрібною потужністю. Значення номінальної потужності з табл. 2 методичних вказівок приймаємо 4 кВт. Можливі варіанти з різними частотами обертання вказані в таблиці 1.1:

Таблиця 1.1

Тип двигуна
4AM100S2УЗ    
4AM100L4УЗ    
4AM112MB6УЗ    
4AM138S8УЗ    

2. Визначення передаточного числа приводу та його ступенів.
Вибір електродвигуна за його частотою обертання.

Вихідними даними є швидкість v на виході привода та номінальні частоти обертання електродвигунів, що задовольняють вимогам потужності.

Визначаємо частоту обертання вихідного вала привода:

де v – швидкість стрічки, м/с; D – діаметр барабана в міліметрах.

Визначаємо попереднє передаточне число для всіх прийнятих типів двигунів за формулою:

Визначаємо передаточні числа елементів приводу:

;

;

;

.

(На першій позиції – передаточне число клинопасової передачі, на другій – зубчастого редуктора, вибране згідно СТ РЕВ 221-75)

Розбивання передаточного числа приводу повинно забезпечити компактність кожного ступеня передачі та співрозмірність її елементів. Окрім того, слід враховувати, що електродвигуни з синхронною частотою обертання 3000 об/хв мають занижений ресурс, а з частотою 750 об/хв – значну масу та габарити. Виходячи з приведених міркувань, найбільш принятними є наступні варіанти:

; .

Остаточно зупинимо свій вибір на двигуні 4AM112MB6УЗ із синхронною частотою обертання об/хв та 950 об/хв. Тоді , ,





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...