Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принципи і форми бюджетного фінансування. Тема: Доходи і видатки державного



Тема: Доходи і видатки державного

бюджету

Економічна сутність, джерела формування і класифікація доходів бюджету.

Видатки державного бюджету та їх класифікація.

Принципи і форми бюджетного фінансування

4. Бюджетний дефіцит та джерела його покриття

1. Економічна сутність, джерела формування і класифікація доходів бюджету

Доходи і видатки бюджету — це об’єктивні категорії, кожна з яких має специфічне суспільне призначення:

· доходи служать фінансовою базою діяльності держави,

· видатки — задовольняють загальнодержавні потреби.

Доходи бюджету виражають економічні відносини, які виникають у держави з юридичними і фізичними особами в процесі формування бюджетного фонду країни.

Формою прояву категорії доходи бюджету служать різні види платежів підприємств, організацій і населення в бюджет, а їх матеріальним втіленням — грошові кошти, які мобілізуються в бюджет. Бюджетні доходи, з одного боку, є результатом розподілу вартості суспільного продукту між різними учасниками відтворювального процесу, а з іншого — об’єктом подальшого розподілу сконцентрованої в руках держави вартості.

Головне матеріальне джерело доходів бюджету — внутрішній валовий продукт. Якщо для покриття фінансових потреб його недостатньо, держава залучає національне багатство (сукупність матеріальних благ, створених працею попередніх і нинішніх поколінь і залучених в процес відтворення природних ресурсів, яким розпоряджається суспільство на певний момент часу), а саме: доходи від приватизації державного майна, від продажу золотовалютного запасу та інших національних цінностей.

Поповнення ресурсів бюджетного фонду може здійснюватись також на основі внутрішніх і зовнішніх позик і за рахунок емісії паперових грошей. Кошти, що залучаються державою на відплатній основі, — тимчасово вільні грошові кошти юридичних осіб, заощадження населення, іноземний капітал (через продаж на фінансовому ринку державних облігацій; отримання кредиту під заставу пакету акцій великих підприємств; отримання державних позик від окремих держав або від міжнародних фінансово-кредитних установ) відображають кредитний метод формування бюджетних ресурсів, що передбачає поворотність запозичень і платність за їх використання. Виходячи з цього, кошти мобілізовані на основі державних позик, необхідно розглядати не як джерело формування доходів бюджету, а як спосіб тимчасового поповнення бюджетного фонду. Аналогічно слід характеризувати й емісію паперових грошей, до якої держава вдається за надзвичайних обставин, коли отримання доходів і позик є затрудненим, а фінансування бюджетних витрат — невідкладним. Це найбільш непопулярний захід, оскільки він посилює інфляційні процеси і має негативні соціально-економічні наслідки. Разом з тим за своїм змістом кредитні надходження та емісійні доходи — це сума фактичної незбалансованості доходів та видатків бюджету. Таким чином, доходами бюджету є ті грошові кошти, що надходять у розпорядження держави на безвідплатній і безповоротній основі згідно з чинним бюджетним і податковим законодавством. Співвідношення способів формування бюджетного фонду — на основі справляння бюджетних доходів, залучення позик і грошової емісії — різниться по країнах і в часі, залежить від конкретної економічної ситуації, від стану самої фінансової системи та ін.

Склад бюджетних доходів, їх структура органічно пов’язані з обсягами суспільного продукту і національного доходу і визначаються фінансовою політикою держави.


Згідно бюджетного кодексу доходи бюджету складаються з:

· податкових надходжень - (65-70%) це передбачені податковими законами України загальнодержавні і місцеві податки, збори, обов’язкові платежі.

· неподаткових надходжень - (25%) доходи що одержує держава від власності, підприємницької діяльності, фінансових санкцій (рента плата за нафту та газ власного видобутку; реалізація надлишкового озброєння, плата за транзит нафти та газу через територію України; дивіденди, орендна плата);

· доходи від операцій з капіталом – (1.5%) це доходи від продажу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та державних запасів товарів з державних резервів.

· трансферти – це кошти одержані бюджетом на безоплатній та безповоротній основі від інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших держав та міжнародних організацій.

Рис 2. Класифікація доходів бюджету за розділами

Доходи бюджету поділяються на закріплені та регулюючі.

Закріпленими доходами вважають такі доходи, які в законодавчому порядку повністю закріплюються за певним бюджетом і не підлягають передачі в бюджети нижчого рівня.

Приклад: ПДВ, акцизний збір з імпорту товарів, плата за землю...

Регулюючі доходи - це доходи, які передаються до відповідного бюджету у вигляді відрахувань від загальнодержавних податків і зборів, які затверджуються на кожний бюджетній рік.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 271 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...