Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Способи та правила робіт при видалені диму



При гасінні пожеж, задачею пожежних підрозділів є не тільки ліквідація горіння. Однією з важливих задач є захист людей і матеріальних цінностей від високо нагрітих продуктів горіння (100°C дим), які швидко розповсюджуються по приміщенням та поверхам. Так, швидкість розповсюдження диму по сходовій клітині багатоповерхових будинків сягає до 20 м/хв. Через 3-5 хв. самостійна евакуація людей по сходовій клітині стає неможлива. Людина втрачає орієнтацію, отримує отруєння токсичними продуктами горіння, опіки шкіри і дихальних шляхів. Для запобігання розповсюдження продуктів горіння по приміщенням і поверхам використовують декілька способів димовидалення:

- димовидалення шляхом створення конвективних потоків повітря (відкривання вікон, дверей, технологічних отворів і т. д.);

- осадження диму розпиленою водою;

- вилучення диму із приміщень піною;

- вилучення диму димососами;

- димовидалення шляхом нагнітання свіжого повітря;

- димовидалення комбінованими способами.

Правильне і своєчасне використання димососів дозволяє: знизити щільність диму і концентрацію продуктів горіння до величини, яка дозволяє працювати у приміщеннях без ізолюючих апаратів, понизити температуру в приміщеннях, змінити напрямок руху продуктів горіння у заданому напрямі, збільшити видимість.

Димосос — спеціальний димовидаляючий пристрій, призначений для видалення продуктів горіння (диму) із приміщень під час пожеж, зниження температури під час гасіння пожежі в будинках шляхом видалення продуктів горіння і подачі свіжого повітря. Також димососи можуть використовуватись для створення високократної піни. Пожежні димососи відносяться до засобів групового способу захисту органів дихання.

За допомогою димососів при гасінні пожеж в будинках керують газовими потоками. Практика показує, що на нагнітання димосос слід використовувати якщо приточні і витяжні отвори знаходяться майже на одному рівні, а приміщення, де відбувається пожежа, має невелику висоту і температура диму в ньому значна. Використання димососа на витяг краще здійснювати шляхом його встановлення у витяжний отвір з накладанням брезентової перемички, яка входить в комплект димозахисного озброєння. Вона призначена для попередження проникнення диму з приміщень, де сталася пожежа у сусідні, а також використовується для забезпечення місць встановлення димососів (ущільнення) і направлення потоків повітря або піни при роботі ПГУ. Комбінований спосіб використання димососів: на видалення диму і нагнітання свіжого повітря, або подачі піни. Для подачі високократної піни, використовується 6 — 12 % розчин піноутворювача під тиском 2—3 кг•с/см² перед ПГУ-120.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 835 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...