Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 4: Розробка інвестиційної стратегії підприємства



Стратегічне планування інвестиційної діяльності — це процес планування довгострокових інвестиційних цілей підприємства й шляхів досягнення цих цілей. Період стратегічного планування становить 3-5 років і залежить від ряду факторів, до яких належать: тривалість періоду загальної стратегії розвитку підприємства; передбачуваність інвестиційного клімату держави, регіону, а також розвитку кон'юнктури інвестиційного ринку; специфіка інвестиційної діяльності підприємства. Результатом стратегічного планування на підприємстві є розробка інвестиційної стратегії.

Інвестиційна стратегія підприємства — це система довгострокових цілей інвестиційної діяльності підприємства.

Розробка інвестиційної стратегії підприємства являє собою процес, що складається з декількох послідовних етапів:

1. Аналіз і оцінка зовнішнього й внутрішнього середовища підприємства.

2. Визначення стратегічних цілей інвестиційної діяльності.

3. Визначення інвестиційних потреб та інвестиційних можливостей підприємства.

4. Стратегічний аналіз і визначення стратегічних альтернатив.

5. Вибір інвестиційної стратегії.

6. Підготовка остаточного стратегічного плану інвестиційної діяльності.

Оцінка розробленої інвестиційної стратегії здійснюється на основі наступних критеріїв:

1) узгодженість інвестиційної стратегії компанії (фірми) із загальною стратегією її економічного розвитку.

2) внутрішня збалансованість інвестиційної стратегії (збалансованість окремих стратегічних цілей і напрямів інвестиційної діяльності, а також послідовність їх виконання);

3) узгодженість інвестиційної стратегії з зовнішнім середовищем;

4) реалізація інвестиційної стратегії з урахуванням наявного ресурсного потенціалу, прийнятність рівня ризику, пов'язаного з реалізацією інвестиційної стратегії.

5) результативність інвестиційної стратегії.

Після завершення планового процесу перед підприємством постає завдання її впровадження та реалізації у відповідності з інвестиційними цілями і розробленими планами.

Для попередження можливих помилок і недоробок, своєчасного виявлення відхилень від заданого напрямку, ефективного досягнення поставлених завдань у встановлені терміни підприємству необхідно встановити механізм оцінок і контролю, який повинен включати:

- Визначення критеріїв для оцінки результатів;

- Зіставлення фактичних показників з плановими;

- Аналіз відхилень між ними;

- Внесення коректив у стратегію у разі потреби.

Такий механізм контролю передбачає наявність системи зворотного зв'язку і залежно від результатів може служити для перегляду цілей інвестиційної діяльності і стратегії.

7. Організація реалізації інвестиційної стратегії підприємства. Містить у собі вибір механізмів реалізації розробленої інвестиційної стратегії підприємства.

Модуль





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 395 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...