Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Верстати-качалка



Верстат-качалка (рис. 1.2), є індивідуальним приводом свердловинного насоса.

Рисунок 1.2 – Верстат-качалка балансирного типу:

1 – підвіска гирлового штока; 2– балансир з опорою; 3 – стійка; 4 – шатун; 5 – кривошип; 6 – редуктор; 7 – ведений шків; 8 – ремінь; 9 – електродвигун; 10 – ведучий шків; 11 – огорожа; 12 – поворотна плита; 13 – рама; 14 – противага; 15 – траверса; 16 – гальмо; 17 – канатна підвіска.

Основні вузли верстата-качалки – рама, стійка у вигляді усіченої чотиригранної піраміди, балансир з поворотною головкою, траверса з шатунами, шарнірно-підвішена до балансиру, редуктор з кривошипами і противагами. Верстат-гойдалка комплектується набором змінних шківів для зміни числа хитань, тобто регулювання дискретне. Для швидкої зміни і натягу ременів електродвигун встановлюється на поворотні полозки. Монтується верстат-качалка на рамі, яка встановлюється на залізобетонне підставу (фундамент). Фіксація балансира в необхідному (крайньому верхньому) положенні головки здійснюється за допомогою гальмівного барабана (шківа). Головка балансира відкидна або поворотна для безперешкодного проходу спускопідйомні і глибинного обладнання при підземному ремонті свердловини. Оскільки головка балансира робить рух по дузі, то для зчленування її з гирловим штоком і штангами є гнучка канатна підвіска 17. Вона дозволяє регулювати посадку плунжера в циліндр насоса для попередження ударів плунжера о всмоктуючий клапан або виходу плунжера із циліндра, а також встановлювати динамограф для дослідження роботи обладнання.

За один подвійний хід балансира навантаження на ВГ нерівномірна. Для урівноваження роботи верстата-качалки поміщають вантажі (противаги) на балансир, кривошип або на балансир і кривошип. Тоді урівноваження називають відповідно балансирним, кривошипним (роторним) або комбінованим..

Блок управління забезпечує управління електродвигуном ВГ в аварійних ситуаціях (обрив штанг, поломки редуктора, насоса, порив трубопроводу і т. д.), а також самозапуск ВГ після перерви в подачі електроенергії.

Основні технічні показники та типові конструкції ВГ (балансирних, безбалансирних) приведені у довідку [1].





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 1706 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...