Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поздовжній переріз (профіль) русла річки



Поздовжній переріз – це крива, що показує зміну висоти дна та поверхні води річки в міру віддалення від витоку.

Поздовжній переріз характеризує зміну похилів її дна та похилів поверхні води вздовж за течією. Похил визначається за формулою:

‰ (2)

де Н1 і Н2 – відмітки дна або поверхні води відповідно на початку і вкінці ділянки річки,м; l – довжина ділянки річки, км.

У своєму розвитку поздовжній переріз річки проходить стадії: юності та ранньої молодості (пороги, порожнисті ділянки, водопади); зрілості, пізньої зрілості (профіль рівноваги – коли річка досягла базису ерозії, тобто рівновага між ерозією (розмивом, перенесенням) та акумуляцією (відкладенням)). Типи поздовжнього перерізу річки:

§ 1 - плавно ввігнутий (профіль рівноваги) – поширений на великих і рівнинних річках;

§ 2 - прямолінійний – характерний в основному для малих річок;

§ 3 - скидовий (випуклий) – має малий похил у верхів’ї і більший в нижній течії, зустрічається рідко;

§ 4 - ступінчастий – утворюється за наявністю ряду проміжних базисів ерозії у вигляді озер, водосховищ тощо (рис.3).

Особливим є поздовжній переріз річки на короткій її ділянці, яка охоплює плеса та перекати. В цьому випадку поздовжній переріз будують окремо для дна та водної поверхні річки. Це пов’язано з тим, що при низьких рівнях (в межень) поздовжній переріз водної поверхні більш крутий на перекатах і більш пологий на плесах. При високих рівнях (в період повені) поздовжній переріз переважно вирівнюється або стає на плесах більш крутим, ніж на перекатах.

Рис.3. Типи поздовжніх профілів річок





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 921 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...