Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вибір галузі



Підприємці, які хочуть розпочати малий бізнес, повинні вивчити галузі, що мають привабливі характеристики. Тому, наприклад, підприємці, що започатковують бізнес з невеликою кількістю конкурентів чи фірм-замінників та невеликим ризиком, як зви­чайно, мають вищу норму прибутку, ніж ті, що діють у галузі, де цих переваг нема.

Прикладом малих організацій, що вибрали галузь з високим потенціалом, є Micro­soft та Quicken, два найуспішніші виробники програмного забезпечення. Ці дві органі­зації розробили забезпечення для персональних комп'ютерів, що домінують на певних сегментах ринку (Microsoft - серед операційних систем і прикладних текстових редак­торів, a Quicken - у персональному фінансовому плануванні та менеджменті). З огляду на це конкуренція в галузі є низькою.

Приклад малого бізнесу, що діє на ринку з нижчою віддачею, - незалежний відео-прокат. Замінниками відеопродукції є кабельне та сателітарне телебачення, кінотеатри і навіть книги. Оскільки прокатних пунктів є чимало і багато з них пропонують одну й ту ж продукцію, то конкуренція в галузі досить інтенсивна. Крім того, витрати, пов'язані з початком діяльності у цій галузі, низькі (зводяться до вартості відеокасет та комп'ютерного забезпечення), тому ввійти у галузь дуже легко. З цих причин фінан­совий стан незалежних відеопрокатів найчастіше крайньоважкий, проте як структурні підрозділи національної мережі, відеопрокати можуть виявитися прибутковими.

Галузі, у яких малий бізнес переважає. Малий бізнес успішно діє в сфері послуг, роздрібної та гуртової торгівлі. Організації, що надають послуги, є, мабуть, найпо­ширенішим типом підприємництва, оскільки тут не потрібно значних капіталовкладень для започаткування7. Бухгалтер, що має ліцензію, може відкрити нову справу, винайнявши лише приміщення для офісу та вивісивши табличку. З огляду на це кількість малих організацій у сфері послуг, у тому числі відеопрокати, перукарні, організації, що консультують з питань оподаткування, останнім часом зростає.

Підприємці також досягають успіху в галузі торгівлі, орієнтуючись на певні групи споживачів, такі як гравці у гольф, студенти коледжу, люди, які самостійно ремонтують власний автомобіль та ін. Часто кількість таких споживачів незначна, а отже, місткість ринку мала. Тому великій організації невигідно виходити на такий ринок, зате мала організація може досягти тут значних успіхів8.Власники гуртівень купують товари від великих організацій та продають їх роз­дрібним торгівцям. Малий бізнес переважає у цій сфері, оскільки можна налагодити особисті контакти з групою продавців та покупців. Наприклад, гуртівні, що спеціалі­зується на комп'ютерному забезпеченні, достатньо мати зв'язки з п'ятьма чи шістьома продавцями дискет, шістьома чи сімома продавцями комп'ютерів, та п'ятьма чи шіс­тьома виробниками моніторів, щоб мати все обладнання, яке відповідає потребам роздрібної торгівлі. Коли ж гуртівня є частиною великої організації, то її пропозиція комп'ютерного забезпечення обмежена продукцією однієї фірми.

Галузі, у яких малий бізнес має слабкі позиції. Малі підприємства невигідно створювати у галузях, де переважає великомасштабне виробництво, та в сільському господарстві, де невеликі сімейні ферми уже неперспективні.

Дослідження свідчать, що вартість виробництва часто зменшується зі збільшенням обсягу виробленої продукції. Взаємозв'язок між витратами виробництва та його об­сягом називають ефектом масштабу9. Малі організації часто не можуть конкурувати за умов певного ефекту масштабу. Як бачимо з рис. 5.2, а, організація, обсяг вироб­ництва якої більший, має переваги над фірмами, обсяги виробництва яких менші.

Проте зміна технологи в галузі зумовлює переміщення кривої ефекту масштабу, отже, мала організація має шанси на успіх. Наприклад, історично склалося так, що сталь виплавляли кілька великих компаній, які мали спеціальне обладнання. Внаслідок розвитку нової технології стала можливою економія та ефект масштабу за нижчого рівня виробництва. Таке переміщення кривої ефекту масштабу показане на рис.5.2, б.

Точка у4 відображає найнижчі витрати, пов'язані з ефектом масштабу, у випадку, коли технологія базова. Точка Б - витрати за умов нової технології. Тепер, як бачимо, кіль­кість одиниць продукції, потрібної для досягнення ефекту масштабу, помітно змен­шилась. Це дає змогу малим організаціям зайнятися виплавлянням сталі.

Звичайно, не кожне виробництво потребує великих капіталовкладень. Зокрема, комп'ютерний бізнес, виробництво пластмас, друкарство тощо можна провадити з мінімальною кількістю обладнання й устаткування, що під силу малим підприємст­вам10.

Сільське господарство сьогодні зазнає значних змін. Малі сімейні ферми, що були найпершим малим бізнесом у світі, досі давали достатній прибуток. Однак ефект масш­табу та дороге устаткування змусили багатьох таких фермерів вийти з бізнесу. їх ви­тіснили великі агропромислові підприємства та корпоративні ферми, які об'єднали велику кількість малих ферм та мільйони акрів землі, та є достатньо великими, щоб скористатися ефектом масштабу, купувати найсучасніше устаткування, застосовувати найновіші досягнення науки для фермерства, і навіть впливати на урядові рішення щодо політики в галузі сільського господарства.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 212 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...