Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Бюджетна с-ма У. як центральна ланка системи державних фінансів



Центральною ланкою системи державних фінансів будь-якої країни є бюджетна с-ма. В Укр. бюджетна с-ма складається з Держ бюджету та місцевих бюджетів.

Зведений бюджет Укр. складається з державного бюджету і місцевих бюджетів (1 р-нь), місцеві бюджети складаються з бюджету АРК, міських бюджетів міст Києва та Севастополя, обласних бюджетів, районних бюджетів (2 р-нь) та бюджетів територіальних громад. Останні складаються з міських, районних у містах, сільських, селищних (3 р-нь).

«Бюджетний устрій» характеризує організацію та принципи побудови бюджетної системи, а також взаємозв’язок між її окремими ланками. Бюджетний устрій Укр. визначається з урахуванням державного устрою та адміністративно-територіального поділу країни.

Бюджетним кодексом У. визначені принципи бюджетної системи:1)єдність 2)збалансованість 3)самостійність4)повнота5)обґрунтованість6)ефективність7)субсидіарність8)цільове використання бюджетних коштів 9)справедливість й неупередженість 10)публічність й прозорість 11)відпов-сть учасників бюджетного процесу.

Зведений бюджет в Укр. формується на основі найважливіших економічних і фінансових документів країни, через нього реалізується макроекономічна політика держави та відображаються інтереси міністерств і відомств, підприємств і організацій, різних верств населення та всіх регіонів У..

Для здійснення контролю за фінансовою діяльністю державних органів, органів місцевого самоврядування та інших розпорядників бюджетних коштів (бюджетних установ), а також для аналізу й забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників застосовується бюджетна класифікація, яка складається з класифікації: доходів, видатків, фінансування бюджету, боргу.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 228 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...