Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принципи інженерного забезпечення та бойового застосування інженерних військ



Найбільш важливими принципами інженерного забезпечення і бойового застосування підрозділів інженерних військ є:

- зосередження основних зусиль підрозділів (частин) щодо інженерного забезпечення на головному напрямку, на вирішенні завдань від яких залежить успіх бою і в інтересах частин та підрозділів, які виконують найбільш складні завдання;

- тверде і безперервне керування з‘єднаннями (частинами, підрозділами) інженерних військ і родів військ під час виконання ними завдань інженерного забезпечення;

- тісна взаємодія частин (підрозділів) інженерних військ між собою і частинами (підрозділами) родів військ;

- забезпечення максимальної самостійності частин (підрозділів) родів військ у виконанні ними завдань інженерного забезпечення;

- висока бойова готовність всіх частин (підрозділів) інженерних військ і родів військ до виконання завдань інженерного забезпечення за будь-яких умов обстановки;

- своєчасне і повне забезпечення засобами інженерного озброєння та їх ремонт;

- наявність і своєчасне відновлення інженерного резерву сил та засобів.

Як вже відмічалося, успіх інженерного забезпечення сучасного бою багато в чому залежить від правильного застосування наявних інженерних сил та засобів, вмілого керування ними. Бойове застосування частин та підрозділів інженерних військ із метою інженерного забезпечення бойових дій загальновійськових частин та підрозділів, а також і підрозділів спеціальних військ, повинне передбачати їх обґрунтований розподіл щодо завдань, які виконуються, вибір найбільш раціональних способів підсилювання ними інших частин (підрозділів) з урахуванням їх організаційно-штатної структури, визначення порядку постановки завдань за формою, змістом, обсягом та часом.

Підрозділи інженерних військ, виходячи зі своєї штатної структури, виконують завдання щодо ведення інженерної розвідки, побудови спеціальних споруджень і сховищ для захисту особового складу і техніки, підготовка шляхів руху і переправ через водні перешкоди, виконання більшості завдань з тактичного та оперативного маскування, розмінування місцевості та різних важливих військових об‘єктів.

Вони повинні застосовуватись централізовано або виділятись для підсилювання загальновійськових (танкових) з‘єднань і частин у суворій відповідності з їх штатним призначенням і бойовими можливостями.

Підрозділи інженерних військ діють у тісній взаємодії з частинами та підрозділами родів військ і спеціальних військ. Для цього їхні дії повинні узгоджуватись з діями частин та підрозділів родів військ за цілями, часом та місцем, а також бути погодженими по завданнях, рубежах і напрямках. Взаємодію організовує командир тієї частини (підрозділу) якій підрозділ інженерних військ приданий.

Під час організації взаємодії узгоджуються питання прикриття вогнем і діями піхоти, артилерії, а також танків дії підрозділів інженерних військ під час виконання ними бойових завдань, забезпечення частин (підрозділів) родів військ елементами збірних споруджень і конструкцій, місця заготівлі будівельних матеріалів, порядок сумісних дій щодо ліквідування наслідків застосування противником ядерної зброї.

Загальновійськовий командир бере особисту участь в організації інженерного забезпечення, як під час підготовки, так і в ході бою. Він здійснює керування своїми підрозділами й приданими підрозділами інженерних військ, як правило через начальника штабу батальйону.

Організація інженерного забезпечення в механізованому (танковому) батальйоні містить:

- збір, аналіз і оцінку даних інженерної обстановки;

- прийняття командиром рішення на інженерне забезпечення бою;

- постановку завдань з інженерного забезпечення підлеглим підрозділам;

- планування заходів щодо інженерного забезпечення;

- організацію взаємодії між своїм підрозділом та приданим інженерним підрозділом під час виконання завдань інженерного забезпечення;

- організацію керування підрозділами при виконанні завдань інженерного забезпечення;

- організацію інженерно-технічного забезпечення;

- практичну роботу командира в підлеглих підрозділах і здійснення контролю.

З метою організації інженерного забезпечення командир загальновійськового підрозділу зобов’язаний враховувати та використовувати данні інженерної обстановки під час прийняття рішення; визначати найбільш важливі завдання інженерного забезпечення бойових дій і доводити їх до своїх підлеглих, розглядати та затверджувати рішення щодо організації інженерного забезпечення бою; організовувати взаємодію між своїми підрозділами та підрозділами інженерних військ, контролювати хід виконання завдань інженерного забезпечення.

Інженерні війська діють у тісній взаємодії із з’єднаннями і частинами родів військ і спеціальних військ.

Для цього повинні бути узгоджені з діями части і підрозділів і діями спеціальних військ за ціллю і місцем.

Таку взаємодію організує командир частини (підрозділу), який підрозділи інженерних військ придані.

Взаємодію між частинами інженерних військ організує начальник інженерної служби, усередині частин – їх командири.

Таким чином, інженерні війська, що відносяться до спеціальних військ і в бою діють у тісній взаємодії з частинами інших родів військ.

Для досягнення найбільшого успіху інженерні війська мають застосовуватись:

· масовано – на головному напрямку у наступі й на важливіших ділянках в обороні та інших видах бою;

· централізовано – або розподілятися між загальновійськовими (танковими) з’єднаннями і частинами для їх посилення;

· у суворій відповідності до їхнього призначення і бойових можливостей;

Подрібнення підрозділів інженерних військ менш ніж на взводи, як правило, не рекомендується.


«Призначення, організація та озброєння підрозділів і частин інженерних військ Збройних Сил України»





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1599 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...